"Sramni su navodi da majke hoće da oštete budžet Srbije"

Sramno je obrazloženje Predloga zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom da postoji "grupa žena i majki kojoj je jedini cilj da ošteti budžet Srbije".

Izvor: Beta

Utorak, 12.12.2017.

20:41

To je rekla poslanica pokreta Dosta je bilo Tatjana Macura.

Ona je u izjavi agenciji Beta objasnila da su u obrazloženju opisane navodne zloupotrebe majki koje produžavaju porodiljsko bolovanje radi posebne nege deteta, a što je dovelo do navodnog oštećenja budžeta u periodu od 2010. do 2017. godine za oko 10,6 milijardi dinara (88 miliona evra) na godišnjem nivou ili ukupno za period od samo sedam godina za 616 miliona evra.

Kako je istakla, uz to obrazloženje ne postoji analiza koja potvrđuje sve ove navode.

Ona je upitala da li su se ministar za rad, zapošljavanjei socijalnu politiku Zoran Đorđević danas, a pre njega ministar Aleksandar Vulin, ikad zapitali zašto su žene prinuđene na produžetak porodiljskog bolovanja, ako je uopšte u pitanju zloupotreba.

Kako je istakla, ako su žene i bile prinuđene da to rade, to je bilo zato što nemaju kome da ostave svoju decu na čuvanje kako bi se vratile na posao jer nema dovoljno mesta u jaslama i vrtićima za svu decu.

"Imajući u vidu da je predstavljena detaljna računica o navodnoj zloupotrebi za koju su navodno znali poslednjih sedam godina, zašto ovako nešto nisu sprečili dugoročnim rešenjem - zašto nisu izgradili vrtiće za svu decu kako bi žene mogle zbrinuti svoju decu nakon završetka porodiljskog odsustva sa posla", rekla je ona.

U Predlogu zakona, kako je dodala, postoje još dve odredbe koje će otežati put budućim majkama da ostvare pravo na nadoknadu za vreme porodiljskog odsustva.

"Prva se odnosi na to koliko su žene u obavezi da budu prijavljene kod poslodavca. Zakon koji je sada na snazi govori o tome da su u obavezi da budu prijavljene 12 meseci. Usvajanjem ovog zakona ova lestvica će biti podignuta na 18 meseci, dok će za poljoprivredne osiguranice ova lestvica biti postavljena na čak 24 meseca", objasnila je Macura.

Prema njenim rečima, druga sporna odredba se tiče iznosa maksimalne isplate naknade plate za vreme porodiljskog odsustva.

"Danas je zakonom uređeno da je maksimalna isplata pet prosečnih mesečnih zarada, ali ako se usvoji ovaj i ovakav predlog, maksimalna isplata će se ograničiti na tri prosečne mesečne zarade", navodi ona.

Predloženi zakon nalazi se na dnevnom redu sednice. O njemu je završena rasprava u načelu, a rasprava o amandmanima je objedinjena pa je velika verovatnoća da se o tom zakonu neće ni polemisati u pojedinostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: