Erdogan: Amerika postala partner u krvoproliću

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da su SAD, kada su odlučile da priznaju Jerusalim za prestonicu Izraela, postale "partner u krvoproliću".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.12.2017.

13:01

Erdogan: Amerika postala partner u krvoproliću
Getty images

"Odlukom da priznaju Jerusalim za prestonicu Izraela, SAD postale su partner u ovom krvoproliću. Saopštenje predsednika Trampa nas ne obavezuje, niti obavezuje Jerusalim", rekao je Erdogan u Ankari, prenosi Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp je prošle nedelje objavio odluku Vašingtona da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela i najavio premeštanje ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad, nakon čega su izbili veliki protesti i sukobi na granici sa pojasom Gaze i širom Zapadne obale.

Ta odluka je naišla na široku osudu međunarodne zajednice, pa čak nekih saveznika koji su istakli da je ona bespotrebno izazvala sukob u regionu koji je već ispunjen nasiljem.

Problem statusa Jerusalima leži u suštini izraelsko-palestinskog sukoba, a Trampov potez je široko shvaćen kao udruživanje sa Izraelom.

Čak i manja kriza po pitanju statusa Jerusalima i svetih mesta u drevnom Starom gradu u prošlosti je izazvala krvoprolića, podsetio je ranije AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: