Vulin: Toplički ustanak jedan od najpotcenjenijih

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je Toplički ustanak u Srbiji 1917. godine jedan od "najosporavanijih i najpotcenjenijih ustanaka“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.12.2017.

23:23

Vulin: Toplički ustanak jedan od najpotcenjenijih
Foto: Tanjug

On je na svečanoj akademiji "Vojvodi Kosti Vojinoviću u čast" u Beogradu kazao da je Toplički ustanak prvi i jedini ustanak u okupiranoj Evropi tokom Prvog svetskog rata, a da je potcenjen "zato što je naša istoriografija češće vođena politikom nego istorijom".

"Toplički ustanak izbija iz potrebe, a ne iz glave Koste Vojinovića, rezervnog oficira, čoveka bez velikog vojnog znanja, ali iskrene želje da se bori. Da nije bilo ustanka, imali biste nezabeleženu stvar u istoriji srpskog naroda: srpsku decu i srpske sinove koji stoje na puškomet i prepoznaju svoje očeve", kazao je Vulin, prenelo je Ministarstvo odbrane.

Svečana akademija o vođi Topličkog ustanka Kosti Vojinoviću održana je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, u okviru manifestacije "Nedelja Toplice".

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej kazao je na tom skupu da "sloboda za koju su se borili, jeste i čast i vrlina za koju se vredi boriti, pa čak i žrtvovati. Prema toj slobodi imamo duboko poštovanje", kazao je patrijarh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: