LDP: Otvaranje novih poglavlja pozitivna vest, ali...

Predsednik LDP Čedomir Jovanović ocenio je da je otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima o priključenja Srbije Evropskoj uniji pozitivna vest.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.12.2017.

21:51

LDP: Otvaranje novih poglavlja pozitivna vest, ali...

Međutim, kako kaže, Beograd na putu evrointegracija mora da promeni politiku prema zemljama regiona.

Jovanović je u saopštenju ocenio da je i pored otvaranja poglavlja, Brisel nezadovoljan zbog zastoja u pregovorima i odsustva konkretnih rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

"Srbiji je potrebna jasnija spoljnopolitička orijentacija. Političko kalkulisanje, neuspela strategija neutralnosti i odustvo hrabrijih odluka imaju visoku cenu u odnosima sa zemljama Zapada, a pitanje Kosova stoji na putu evrointegracija i ne može se ostavljati po strani", ocenio je lider LDP-a.

Jovanović je naveo i da je Srbiji potrebna politika koja "ubrzava ulazak u EU i otvara pitanje članstva u NATO".

"To podrazumeva drugačiju regionalnu politiku, rešavanje odnosa u BiH kroz partnerski odnos sa Sarajevom, spremnost da se sa kosovskim Albancima dodje do trajnog sporazuma koji lišava mogućnosti potencijalnih sukoba, i konkretizaciju unutrašnjih reformi koje ne mogu ostati u senci formalnog procesa pridruživanja EU", stoji u saopštenju.

Na medjuvladinoj konferenciji u Briselu otvorena su još dva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbija-EU, Poglavlje 6. - pravo privrednih društava, i Poglavlje 30. - ekonomski odnosi s inostranstvom.

Do sada je, računajući i današnja dva, u pregovorima Srbije i EU otvoreno 12 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: