Izraelski ministar odbrane pozvao na bojkot Arapa

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman pozvao na bojkot arapskih poslova u području u kome su stanovnici učestovali u nasilnim protestima zbog Jerusalima.

Izvor: B92

Nedelja, 10.12.2017.

11:19

Izraelski ministar odbrane pozvao na bojkot Arapa
Foto: EPA / Philipp Guelland

Liberman, vođa nacionalističke partije Izrael naš dom (Israel bejtenu), rekao je da Arapi iz Vadi Are na severu Izraela "nisu deo Izraelaca" i da Jevreji ne bi tebalo više da idu u njihova sela i kupuju njihove proizvode.

Stotine izraelskih Arapa protestovalo je u subotu duž glavnog autoputa na severu Izraela zog odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, a desetine maskiranih izgrednika je bacalo kamenice na autobuse i policijska vozila. Troje Izraelaca je ranjeno i nekoliko vozila je oštećeno.

"Ti ljudi ne pripadaju državi Izrael. Oni nemaju veze s ovom zemljom", rekao je Liberman izraelskom vojnom radiju, dodavši: "Pozvao bih sve građane Izraela da prestanu da idu u njihove radnje... jednostavno da bojkotuju Vadi Aru. Oni moraju osetiti da nisu ovde dobrodošli".

Liberman već dugo poziva da Vadi Ara bude uključena u predloženu razmenu teritorija i stanovništva kao deo budućeg mirovnog sporazuma sa Palestincima.

Stanovnici Vadi Are, poput mnogih drugih izraelskih Arapa, saosećaju sa Palestincima na Zapadnoj obali i često se otvoreno identifikuju sa njima. Međutim, oni su ujedno građani Izraela koja najčešće odbijaju da se ta teritorija priključi budućoj palestinskoj državi.

Vođa partije Arapska ujedinjena lista Ajman Odeh rekao je da je Libermanov poziv na bojkot liči na najgore režime u istoriji. Gilad Erdan, ministar javne bezbednosti Izraela iz vladajućeg konzervativnog Likuda, rekao je da Libermanov diplomatski plan nije primenjiv.

Nasilni protesti izraelskih Arapa bili su deo palestinskih "Dana gneva", nakon Trampovog saopštenja da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela i da planira da iz Tel Aviva preseli ambasadu SAD u taj grad.

Protesti i demonstracije izbili su na više desetina lokacija širom Zapadne obale, istočnog Jerusalima i pojasa Gaze, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i na kojima Palestinci žele da osnuju svoju nezavisnu državu.

Četvorica Palestinaca ubijeni su u izraelskim vazdušnim udarima nakon raketiranje sa teritorije i sukobima duž granice. Međutim, tri dana protesta su zapravo prošla relativno mirno dok se strahovalo da bi mogli da izazovu novi palestinski ustanak, treću intifadu, protiv izraelske okupacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: