Plenković: Tuđmanova politika oslobodila Hrvatsku u ratu

Hrvatska obeležava 18. godišnjicu smrti prvog predsednika Franje Tuđmana, koji je u Hagu posthumno označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata u BiH.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.12.2017.

14:25

Plenković: Tuđmanova politika oslobodila Hrvatsku u ratu
Screenshot

Delegaciju njegove HDZ na Mirogoju predvodio je predsednik stranke i aktuelni premijer Andrej Plenkvocih, koji je nakon polaganja venaca istakao Tuđmanovu "vizionarsku, okupljajuću, državničku politiku", koja je, kako je rekao, u nezahvalnim međunarodnim okolnostima vodila Hrvatsku prema oslobođenju u ratu.

Plenković je rekao da je Tuđmanova državnička politika 90-tih godina u dijalogu sa međunarodnom zajednicom omogućila mirnu reintegraciju hrvatskog podunavlja, i dodao da su vojnim akcijama Bljesak i Oluja oslobođeni veliki delovi Hrvatske i pritom promenjena ravnoteža snaga u BiH, prenosi Hina.

Na Mirogoju, gde je Tuđman sahranjen, jutros su se okupili gotovo svi ministri aktualne vlade, članovi HDZ, bivši njegovi saradnici, mnogi generali, predstavnici Grada Zagreba s gradonačelnikom Milanom Bandićem, a venac je položila i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona je povodom godišnjice Tuđmanove smrti izjavila da se hrvatski narod i svi hrvatski državljani s poštovanjem i zahvalnošću sećaju svog prvog predsednika.

"Duboko verujući u svoj narod, ujedinio je domovinsku i iseljenu Hrvatsku na programu ostvarenja istorijskog cilja - stvaranja slobodne i nezavisne hrvatske države. Bio je čovek jasne političke vizije, strateg i državnik", navodi se u saopštenju kabineta predsednice.

Pravosnažna presuda Haškog tribunala šestorici čelnika Herceg-Bosne utvrdila je da je Hrvatska izvršila međunarodnu agresiju na BiH, te da je na čelu sa tadašnjim državnim vrhom, pre svega predsednikom Franjom Tuđmanom, počinila udruženi zločinački poduhvat sa ciljem etničkog čišćenja dela BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: