"Sudbina Jerusalima ne može biti ostavljena okupatoru"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je muslimane da ostanu mirni u odgovoru na američko priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Izvor: B92

Subota, 09.12.2017.

16:37

Foto: GettyImages

Erdogan je rekao da demonstranti moraju delati u okvirima zakona i demokratije.

Protesti u Gazi i na Zapadnoj obali su doveli do sukoba. Demonstracije u Turskoj se nastavljaju danas.

"Sudbina Jerusalima ne može biti ostavljena okupatoru koji od 1967. uzurpira palestinske zemlje bez obzira na zakon i moral", izjavio je turski predsednik.

Osim toga, Erdgan je Jerusalim nazvao "očima" i "crvenom linijom" muslimanskog sveta.

Tenzije na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i u istočnom Jeruslimu počele su nakon što je američki predsednik Donald Tramp priznao Jerusalim za prestonicu Izraela i potpisao dokument o preseljenju američke ambasade iz Tel Aviva u Sveti grad.

Odluka Trampa izazvala je burne reakcije, kako arapskog sveta, tako i celokupne međunarodne zajednice.

Jedan Palestinac je poginuo, a na stotine ljudi je ranjeno u sukobima s pripadnicima izraelskih snaga na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i u istočnom Jeruslimu.

Oko 3.000 demonstranata učestvovalo je u demonstracijma na Zapadnoj obali u Ramali, Hebronu i Vitlejemu, paleći Trampove slike i automobilske gume i kamenicama i Molotovljevim koktelima gađajući izraelske policajce koji su ih rasterivali suzavcem i gumenim mecima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: