Protesti u svetu, samo u Jerusalimu mirno

Dok su širom islamskog sveta održani protesti zbog odluke Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, u samom gradu bilo je mirno.

Izvor: B92

Subota, 09.12.2017.

13:40

Protesti u svetu, samo u Jerusalimu mirno
Foto: Tanjug/AP

Hiljade Palestinaca sukobilo se u petak sa izrealskim vojnicima na granici sa Pojasom Gaze, a još hiljade ljudi je učestvovalo u sukobima na vojnim kontrolnim punktovima širom Zapadne obale.

U Bejrutu, Istanbulu, Mogadišu i Teherana protesti su izbili nakon molitve u petak, a u prestonici Jordana demonstranti su nosili velike postere s likom Trampa i natpisom "Idi dođavola".

Ipak, do ogromnog talasa nasilja, od kojeg se strahovalo nakon što je Tramp zvanično priznao Jeruslim kao prestonicu Izraela, zasad nije došlo.

Palestinska islamistička organizacija Hamas, koja kontroliše Pojas Gaze, pozvala je Palestince na novi ustanak, takozvanu intifadu.

Međutim, u džamiji Al Aksa u Jerusalimu, centralna molitva je u petak održana bez incidenata, a okupljeni su se posle toga uglavnom mirno razišli.

Izraelska policija je saopštila da su samo uhapšena tri Palestinca na ulazu u Stari grad u istočnom Jerusalimu nakon sukoba sa policijom.

Kao jedan od mogućih razloga za relativni mir u gradu, "Njujork tajms" vidi to što izraelska policija nije pokušala da zabrani mladim Palestincima da prisustvuju podnevnoj molitivi u džamiji Al Aksa, kao što je to činila tokom ranijih kriznih perioda.

Pored toga, kako se primećuje, iako je Hamas pozvao na intifadu, palestinski predsednik Mahmud Abas u više navrata je rekao da ne želi da treća intifada izbije dok je on na dužnosti.

Analitičari smatraju da Palestinci možda ne žele da se pridruže novoj intifadi zbog umora i osećaja da Trampova odluka ne može da bude povučena, kao zato što ih prethodna dva ustanka nisu približila njihovom cilju - palestinskoj državi u kojoj bi istočni Jerusalim bio prestonica.

"(Palestinska) poslovna zajednica je umorna, iscrpljena i ljuta. Institucije se bore za opstanak. Mladi nisu organizovani, ne vide da postoji plan, liderstvo ili pravac", rekao je direktor nezavisnog palestinskog instituta za istraživanje u istočnom Jerusalimu PAŠIA Madi Abdul Hadi.

Prema njegovim rečima, otpor u gradu je samo spontan i na pojedinačnom nivou.

Veliki broj Palestinaca u istočnom Jerusalimu gaji ambivalentna osećanja prema palestinskoj samoupravi, a od Zapadne obale su u velikoj meri odsečeni zbog barijere koju je postavio Izrael.

Profesor na Univerzitetu Al Kuds u istočnom Jerusalimu Zakira al-Kak tvrdi da je palestinska samouprava dugo zanemarivala Jerusalim i njegove palestinske stanovnike, izdvajajući zanemariv deo budžeta na njih.

Posle Trampove odluke, palestinska samouprava "plaća cenu" za nedostatak strategije za taj grad, smatra on.

Odluka američkog predsednika da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, koju je objavio u sredu, naišla je na osude širom sveta.

Većina zemalja smatra istočni Jerusalim, nad kojim je Izrael peuzeo kontrolu od Jordana tokom rata 1967. godine, okupiranom teritorijom, čiji status tek treba da bude rešen kroz mirovne pregovore Izraelaca i Palestinaca.

Ipak, američki državni sekretar Reks Tilerson u petak je rekao da će biti potrebne dve godine kako bi se američka ambasada iz Tel Aviva premestila u Jerusalim.

U međuvremenu, Izrael je i u subotu nastavio sa napadima na Pojas Gaze kao odgovor na ispaljivanje raketa sa te teritorije na Izreal, a izraelska vojska je saopštila da su joj meta bila četiri objekta Hamasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: