Češki premijer: Nećemo premestiti ambasadu u Jerusalim

Novi premijer Češke Andrej Babiš odbacio je sugestiju predsednika Miloša Zemana i oni prebace ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izvor: Beta/AP

Petak, 08.12.2017.

15:33

Češki premijer: Nećemo premestiti ambasadu u Jerusalim
Foto: Tanjug, AP

U izjavi za češki javni radio, Babiš je rekao da "ta ideja predsednika SAD Donalda Trampa nije dobra, vidite reagovanja".

Trampova odluka da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela predstavlja odstupanje od decenijske politike SAD. Taj potez je razljutio Palestince i podstakao proteste ne samo u regionu nego i u muslimanskim zemljama širom sveta.

Babiš je ocenio da bi velike zemlje tebalo da teže miru, nakon što je Zeman kasno u četvrtak izjavio u intervjuu za televiziju da ga raduje Trampova odluka i da bi Češka i Evropska unija trebalo da urade isto.

Zeman je još 2013. godine rekao da bi njegova zemlja trebalo da premesti ambasadu u Jerusalim, što je razljutilo arapske lidere.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da ne postoji plan da se sledi Trampov primer. Pozicija Zemana je uglavnom ceremonijalna i vlada odlučuje o spoljnoj politici.

Inače, on je jedan od malog broja evropskih lidera koji su podržali Trampa u trci za američkog predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: