Rusi: Radijacija u Evropi nije od nas

Ruske vlasti demantovale da je povećan nivo radijacije u Evropi posledica curenja nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani na Uralu.

Izvor: Beta/AP

Petak, 08.12.2017.

13:59

Rusi: Radijacija u Evropi nije od nas
Ilustracija: Thinkstock

Takođe je saopšteno i da istragom tamo nije utvrđeno ispuštanje radijacije.

Andrej Ivanov iz državne nuklearne korporacije Rosatom rekao je da je inspekcija u nuklearnoj elektrani "Majak" dokazala da ona nije izvor rutenijuma-106, radioaktivnog izotopa primećenog u vazduhu Evrope i Rusije krajem septembra i početkom oktobra.

Francuska agencija za nuklearnu bezbednost je prošlog meseca saopštila da je iznad najvećeg dela Evropa zabeleženo povećano prisustvo tog izotopa, ali da nema rizika po zdravlje ili životnu sredinu.

Ruski eksperti nisu uspeli da ustanove odakle je izotop došao, ali su naveli da je moguće da potiče iz satelita koji je izgoreo prilikom ulaska u atmosferu.

Navedeno je da će istraga biti nastavljena.

Nuklearna elektrana "Majak", u regionu Čeljabinska, bila je poprište nesreće kada je 29. septembra 1957. u njoj eksplodirao kontejner sa otpadom, kontaminiravši 23.000 kvadratnih kilometara teritorije i 10.000 stanovnika okolnih područja je tada evakuisano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: