Vuk Drašković: Ja sam pre Trampa priznao Jerusalim

Nekadašnji šef srpske diplomatije Vuk Drašković podseća u izjavi za "Blic" da je još pre 11 godina Jerusalim nazvao prestonicom Izraela.

Izvor: Blic

Petak, 08.12.2017.

09:47

Vuk Drašković: Ja sam pre Trampa priznao Jerusalim
Tanjug, arhiva

Međutim, to nije, kako je rekao, tada nuzburkalo svetsku javnost, ali jeste srpsku.

Drašković je, kaže, kao šef srpske diplomatije 2006. godine to rekao u Jerusalimu, a pojedinci iz Srbije upućivali su oštre kritike smatrajući izjavu šefa srpske diplomatije neprimerenom. Danas bi kaže učinio isto.

"Bio sam u poseti Izraelu od 4. do 7. novembra 2006. godine. Bila je to prva poseta jednog srpskog ministra jevrejskoj državi. Primili su me sa najvišim uvažavanjem ministarka spoljnih poslova Cipi Livni, premijer Ehud Olmert, Benjamin Netanjahu, Šimon Peres", priseća se Drašković.

Predavanje na Institutu za međunarodnu politiku počeo je, kaže, rečenicom: "Veoma sam uzbuđen zbog toga što sam u Jerusalimu , prestonici Izraela, a i duhovnoj prestonici mog rođenja".

Zvanično u tom trenutku, podseća, za sve države sveta , pa i za Srbiju, prestonica Izraela bio je Tel Aviv, iako su u Jerusalimu bili i Kneset i Vlada i Vrhovni sud Izraela.

Drašković dodaje da bi i bez tih činjenica rekao da je Jerusalim prestonica jevrejske države "jer je to nesporna i bolna istorijska istina".

"Na pres- konferenciji sam rekao kada bi Hezbolah i Hamas odložili oružje zavladao bi trajni mir među Jevrejima i Palestincima. Kada bi Izrael odložio oružje, nestalo bi jevrejske države", kaže Drašković.

On je tada dao istu izjavu i za Jerusalim post.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: