24 sata: Kolinda da skloni bistu Tuđmana s Pantovčaka

Hrvatski porat 24 sata piše da bi hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović trebalo da skloni sa Pantovčaka bistu Franje Tuđmana.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.12.2017.

16:23

24 sata: Kolinda da skloni bistu Tuđmana s Pantovčaka
Foto: GettyImages

Kako se navodi, predsednica bi, nakon što je u SB UN rekla da zvanični Zagreb prihvata pojedinačnu, a ne kolektivnu krivicu za zločine u BiH, trebalo sada da makne sa Pantovčaka bistu prvog predsednika nezavisne Hrvatske Franje Tuđmana.

Portal podseća da je Grabar Kitarovićeva pre godinu dana svečano izložila bistu Franje Tuđmana u svom Kabinetu, a sada je, kažu, došlo vreme da je makne.

"Nije lako naći snagu i priznati da su neki od vaših sunarodnjaka počinili zločine i da za njih treba da odgovaraju", izjavila je hrvatska predsednica u jučerašnjem govoru u UN-u i dodala da se Hrvatska sa tom istinom suočila, te da isto očekuje i od drugih.

Međutim, navela je dalje, postoji razlika između pojedinačne odgovornosti i kolektivne krivice.

"Pa ako je Grabar Kitarović već tako rezolutno odbila kolektivnu krivicu hrvatskog naroda i hrvatske države u haškoj presudi BiH šestorki i priznala pojedinačnu odgovornost, onda je vreme da se suoči sa činjenicom da su u presudi spomenuti i pojedinci iz tadašnjeg državnog vrha - Franjo Tuđman i Gojko Šušak", piše portal.

Oni su, navodi se, prema presudi koju predsednica priznaje, zajedno s osuđenom šestorkom učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, sa ciljem etničkog čišćenja prostora Herceg-Bosne i njenim pripajanjem ili stvaranjem nove hrvatske republike na tom prostoru.

Portal podseća i da je Grabar Kitarovićeva po dolasku na Pantovčak prvo maknula bistu nekadasnjeg doživotnog predsednika bivse SFRJ, Josipa Broza Tita,

"Osoba koja se spominje kao predvodnik udruženog zločinačkog poduhvata ne sme dočekivati goste u lobju ureda predsednice Hrvatske. Kakva bi to poruka bila? Kakav bi to simbol bio? Tito nije ni za što bio osuđen, pa mu je politički presuđeno. Kolindina Hrvatska nije želela više da ima veze s vođom antifašističkog pokreta zbog toga što je nakon rata bio na čelu jednog autoritarnog, za neke i diktatorskog režima", navodi portal.

Tuđmanu je, dodaje se, posmrtno presuđeno za agresiju, okupaciju, zločinačko udruživanje, komadanje susedne države.

"Hrvatska, pa makar Kolindina, ne bi smela da ima veze sa takvim političarom. Njemu je mesto u rodnoj kući, a ne u Uredu predsednika kao simbolu hrvatske državnosti. Poštedi državu To se naravno neće dogoditi, barem ne još. Kitarović naprosto nema ni snage, ni volje, ni hrabrosti, a ni državničke veličine da politički presudi pokrovitelju zločinačke politike u Bosni i Hercegovini", navodi ovaj medij.

A ako bi, kako navode, to učinila, bila bi to potvrda da predsednica stoji iza svojih reči u Njujorku.

Još važnije od toga, time bi ujedno distancirala Hrvatsku od Tuđmana, odelila kolektivnu od odgovornosti pojedinca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: