Abas: Vašington ne može više biti mirovni posrednik

Palestinski predsednik Mahmud Abas ocenio je da SAD ne mogu više igrati istorijsku ulogu posrednika u mirovnim pregovorima s Izraelcima.

Izvor: Beta

Sreda, 06.12.2017.

21:12

Abas: Vašington ne može više biti mirovni posrednik
Foto: Gettyimages

"Ovim žalosnim odlukama SAD namerno podrivaju sve mirovne napore i proklamuju da napuštaju ulogu sponzora mirovnog procesa koju su igrale u poslednjim decenijama", rekao je Abas u obraćanju emitovanom preko palestinske televizije, preneo je Frans pres.

Vlada Jordana, zaštitnika svetih mesta u Jerusalimu, osudila je kao kršenje međunarodnog prava saopštenje Trampa o priznavanju Svetog grada kao prestonice Izraela.

Egipat, prvi arapski sused koji je sklopio mir s Izraelom 1979. godine, odbacio je Trampovu odluku označivši je kršenjem međunarodnih rezolucija o statusu tog grada, preneo je AP.

Ta zemlja je takođe izrazila brigu za posledice poteza SAD na bezbednost regiona i ocenila da će uticaj na izraelsko-palestinski proces biti "ekstremno negativan".

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je Jerusalim glavnim gradom Izraela, istakavši da je to početak novog pristupa sukobu Izraela i Palestine.

Osim toga, Tramp je naveo i da će SAD prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, ali da Amerika i dalje podržava "rešenje o dve države".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: