Dogovor Hamasa i Fataha: Palestinci izlaze na ulice

Lider Hamasa Ismail Hanije i palestinski predsednik Mahmud Abas vođa Fataha dogovorili su se da Palestinci večeras protestuju.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2017.

17:33

Dogovor Hamasa i Fataha: Palestinci izlaze na ulice
Foto: Gettyimages

Protest će biti organizovan kada predsednik SAD Donald Tramp saopšti, kako se očekuje, da SAD Jerusalim priznaju kao glavni grad Izraela.

"Odluka koja je doneta je agresija protiv Palestinaca, muslimana i svakog slobodnog čoveka na svetu", rekao je o tome Hanije za Al Džaziru posle telefonskog razgovora s Abasom i upozorio da "niko ne može da predvidi stvari koje će razviti kao posledica, ne samo među Palestincima, već u čitavom regionu".

Hanije je naglasio da "neće biti države Izrael na palestinskoj zemlji", i da će Jerusalim biti glavni grad države Palestine.

On je ocenio da odluka SAD predstavlja zvaničan kraj pregovora o miru.

U Bejrutu je danas nekoliko stotina palestinskih izbeglica protestovalo u jednom izbegličkom logoru.

Demonstranti su uzvikivali: "Trampe ti si lud!".

Šef Arapske lige Ahmed Abul Geit je očekivanu odluku SAD o priznanju Jerusalima označio kao "neopravdano provociranje Arapa", kao udarac za arapsko-američke odnose i ulogu SAD kao posrednika.

Rekao je da će očekivana odluka Trampa prekršiti rezolucije UN i međunarodno pravo, preneo je AP.

Turski predsednik Tajip Rdžep Erdogan je upozorio da će priznanje Jeruslima kao izraelskog glavnog grada "ići na ruke terorističkim grupama".

Erdogan je to rekao u Ankari nakon razgovora s kraljem Jordana Abdulahom Drugim koji je naglasio da je Sveti grad ključan za stabilnost regiona - prenela je agencija Frans pres.

Upozorenjima na opasnost pridružile su se i kritike evropskih lidera, kao i pape Franje i hrišćanskog sveštenstva u Jerusalimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: