Jeremić u Berlinu govorio o gušenju demokratije na Balkanu

Vuk Jeremić izjavio u Berlinu da neki evropski lideri ignorišu činjenicu da su na Zapadnom Balkanu ponovo ugrožene neke od osnovnih vrednosti demokratije.

Izvor: Beta

Sreda, 06.12.2017.

12:04

Jeremić u Berlinu govorio o gušenju demokratije na Balkanu
Tanjug, Dimitrije Goll, arhiva

Predsednik Narodne stranke je dodao da te zemlje tako posredno podržavaju korumpirane diktature zarad održavanja takozvane stabilnosti.

"To je ne samo etički upitno, već i dugoročno štetno ne samo za zemlje Zapadnog Balkana već i za Evropu", istakao je Jeremić na Berlinskom spoljnopolitičkom forumu, koji su organizovali Fondacija "Kerber" i nemačko ministarstvo spoljnih poslova.

Jeremić je bio glavni govornik na panelu "Nova velika igra na Zapadnom Balkanu?", a govorio je o ekonomskim problemima i gušenju demokratije u regionu, kao i geostrateškim posledicama aktuelnih dešavanja.

Konferenciju je otvorio nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel, koji je istakao neophodnost sveobuhvatnog redefinisanja medjunarodnih prioriteta - kako za Nemačku, tako i za EU - i dodao da je u ovom trenutku "Kina jedina svetska sila koja ima dugoročnu stratešku viziju svojih interesa".

Glavne teme na ovogodišnjem Forumu bile su budućnost EU, nastavak bliskoistočne krize, kao i pitanja globalne nuklearne bezbednosti.

Medju govornicima na ovogodišnjem Berlinskom spoljnopolitičkom forumu bili su i evropski komesar za bezbednost Džulijan King, glavni diplomatski urednik Njujork tajmsa Stiven Erlanger i predsednik Odbora za međunarodne odnose ruske Dume Konstantin Kosačov.

Na forumu je predstavljen i novi nemački časopis koji se bavi međunarodnim odnosima pod nazivom "Berlin Pulse", u kojoj je objavljen Jeremićev autorski članak o usponu autokratije na Zapadnom Balkanu. Pored Jeremića, za prvi broj su pisali i Kondoliza Rajs, Andrej Puškov, Karl Bilt, Jens Stoltenberg i Volfgang Išinger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: