Palestinci najavili 'tri dana gneva' zbog Trampovog plana

Palestinske frakcije su najavile "tri dana gneva" zbog najave predsednika SAD Donald Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i da preseli Ambasadu SAD

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2017.

20:18

Palestinci najavili 'tri dana gneva' zbog Trampovog plana
Foto: Gettyimages

Tramp je obavestio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i jordanskog kralja Abdulaha o planu preseljenja, a telefonirao je i premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu i predsedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju da bi ih obavestio o tome.

Visoki američki zvaničnici rekli su da će Tramp po svoj prilici sutra priznati Jerusalim kao glavni grad jevrejske države, ali da će preseljenje Ambasade odložiti za još šest meseci, iako se očekuje da će narediti da odmah počne planiranje selidbe, objavili su izraelski mediji.

Isti izvori su međutim upozorili da još nema njegove konačne odluke.

O priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i odlaganju preseljenja javio je i "Njujork tajms".

Palestinske organizacije su Trampovu politiku nazvale "političkom ucenom koja će ga onemogućiti da postigne rezultate u regionu".

U zajedničkom saopštenju palestinske "nacionalne i islamske snage" najavile su proteste i pozvale svoj "narod u Izraelu i širom sveta da se okupi u gradskim centrima i izraelskim ambasadama i konzulatima da bi izrazili opštenarodni gnev".

Pozivaju i na velike proteste da bi se odbacili "pokušaji administracije SAD da preseli Ambasadu u Jerusalim ili da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela".

Ocenjeno je da je "pravo naroda da deluje na sve legalne i diplomatske načine, unutar međunarodne zajednice i međunarodnog prava u Hagu, da minira taj pokušaj".

Ujedno se poziva na hitne sastanke islamskih zemalja kako bi se naglasilo odbacivanje američkih poteza u Jerusalimu.

Abas će nastaviti da poziva svetske lidere da bi sprečio korak koji smatra neprihvatljivim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: