Tramp će priznati Jerusalim kao prestonicu Izraela?

Američki list "Njujork tajms" je objavio na sajtu da će američki predsednik Donald Tramp priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2017.

19:56

Tramp će priznati Jerusalim kao prestonicu Izraela?
Foto: Gettyimages

List navodi da će prdsednik SAD odložiti preseljenje Ambasade SAD iz Tel Aviva.

Ako Tramp preseli Ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim - kao što je danas obavestio palestinskog predsednika i kralja Jordana, ili ako prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, odstupiće od stava međunarodne zajednice i prekinuti decenije američke politike na Bliskom istoku.

Na osnovu plana Ujedinjenih nacija iz 1947. godine predviđena je podela Palestine u tri entiteta: jevrejsku državu i arapsku državu, a da Jerusalim bude "corpus separatum" (zasebno telo, entitet), pod specijalnim međunarodnim režimom.

Plan su prihvatili cionistički lideri, ali su ga arapske vođe odbacile. Nakon prestanka mandata Velike Britanije nad Palestinom proglašena je država Izrael u maju 1948. godine sa zapadnim Jerusalimom kao glavnim gradom, a istočni Jerusalim je bio pod kontrolom Jordana.

Izrael je istočni deo Jerusalima osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao. Na osnovu zakona iz 1980. Jerusalim je postao "večni i nedeljivi" glavni grad Izraela.

Izraelski zvaničnici su upravo to danas ponovili, rekavši da je "Jerusalim glavni grad jevrejskog naroda 3.000 godina i glavni grad Izraela 70 godina".

To se odnosi na čitav Jerusalim - zapadni i istočni, ujedinjeni grad.

Palestinska uprava namerava međutim da istočni Jerusalim proglasi glavnim gradom svoje buduće države, nezavisne Palestine koja bi obuhvatala Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Sve te teritorije Izrael je osvojio u ratu 1967, ali se iz Gaze povukao 2005. godine, mada je i dalje drži opkoljenu, pod blokadom.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom i ne priznaje Izrael, smatra Jerusalim glavnim gradom buduće palestinske države.

Kongres SAD je 1995. godine usvojio "Akt o jerusalimskoj ambasadi" kojim poziva svoju vladu da premesti Ambasadu u Jerusalim "glavni grad države Izrael".

Zakon je obavezujući, ali ima klauzulu koja je omogućavala predsednicima SAD da odlažu primenu na po pola godine.

Bil Klinton, Džordž Buš Mlađi i Barak Obama su sistematski svakih šest meseci odlagali odluku o preseljenju.

Tako je učinio i Tramp u junu ove godine, ali se sada izgleda predomislio, imajući u vidu da je tokom prošlogodišnje predizborne kampanje obećavao više puta da će sedište diplomatske misije SAD preseliti iz Tel Aviva u Jerusalim.

On je danas o toj svojoj nameri obavestio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i jordanskog kralja Abdulaha Drugog u telefonskom razgovoru, saopštili su Palestinsko predsedništvo i Kraljevska palata u Amanu.

SAD ne priznaju izraelsku aneksiju istočnog Jerusalima koji smatraju okupiranom teritorijom. Takođe su kršenjem međunarodnog prava proglasile izraelski zakon iz 1980. i smatraju da status Jerusalima valja rešiti pregovorima.

Nakon Trampovog poziva Abas je apelovao na papu Franju i na lidere Francuske, Rusije i Jordana - zemlje zaštitnika svetih mesta u Jerusalimu, da intervenišu i spreče sprovođenje Trampovog plana, preneli su izraelski mediji.

Jordanski kralj je već u razgovoru s Trampom navodno najavio da će nastojati da omete američku inicijativu za obnavljanje mirovnog procesa i ohrabrivati otpor među muslimanima.

Na Zapadnoj obali Abasov Fatah je započeo pripreme za proteste.

Neizvesno je međutim da li je Tramp, informišući Abasa i jordanskog monarha o planu za preseljenje Ambasade SAD, samo ponovio svoj stav što je i ranije činio, ili je direktno sugerisao da će inicirati takav potez, što bi moglo da dovede do nove eskalacije nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: