Odluka SAD o Jerusalimu "u narednim danima"

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa saopštila je da nije donela odluku o preseljenju svoje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2017.

10:36

Odluka SAD o Jerusalimu
Foto: Thinkstock

Portparol Bele kuće najavio da se odluka očekuje u nerednim danima, preneli su izraelski mediji.

Ovo saopštenje Bele kuće u teoriji daje mogućnost Kongresu SAD da zahteva da administracija započne preseljenje jer odlaganje nije potpisano na vreme, pošto je istakao pravni rok. Međutim, ne očekuje se da će do toga doći. Tramp ima još nekoliko dana da donese konačnu odluku, a za to vreme jača međunarodni pritisak da se izbegne bilo kakav potez koja bi naneo štetu nadama za obnovu mirovnog procesa.

Nakon Palestinaca i njihovih saveznika, Francuska je u ponedeljak uveče upozorila američkog predsednika, prenosi agencija Frans pres.

U telefonskom razgovoru francuski predsednik Emanuel Makron je izrazio Trampu svoju zabrinutost povodom mogućnosti da SAD jednostrano priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela, saopštila je Jelisejska palata.

Isto pitanje postavlja se svakih šest meseci već više od dve decenije - da li predsednik SAD pristaje da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim kako se zahteva na osnovu zakona koji je 1995. godine usvojio Kongres SAD ili će potpisati da ostane u Tel Avivu, gde su i druge strane ambasade.

Do sada su se američki predsednici jedan za drugim odlučivali za drugo rešenje. Tramp je uprkos obećanju tokom izborne kampanje u junu odlučio da odloži preseljenje ne bi li dao šansu miru između dva naroda.

"Predsednik je bio jasan o tom slučaju od početka, nije pitanje da li (će ambasada zapravo biti premeštena u Jerusalim), pitanje je kada", rekao je portparol Bele kuće, Hogan Gadli, saopštavajući da se odluka odlaže.

Međutim, posmatrači prilika navode da Trampa dovodi u iskušenje treće rešenje - da preseljenje odloži, a da prizna Jerusalim manje-više zvanično kao glavni grad Izraela.

On bi o tome mogao da da izjavu danas ili sutra, procenjuju američki mediji i zvaničnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: