"Zbog politike su bili u Hagu, neka se bave nečim drugim"

Književnik Filip David rekao je za Dojče vele da je objašnjenje povratka haškog osuđenika Nikole Šainovića u vrh SPS – “čista blasfemija“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2017.

22:29

Tanjug, arhiva

Prethodno je vicepremijer i predsednik SPS Ivica Dačić rekao da je Šainović vraćen u Glavni odbor SPS “jer je to zaslužio dostojnom odbranom Srbije u Hagu“.

“Umesto da progovori nešto o zločinima za koje je osuđen Šainović, zapravo se na ovaj način poništavaju haške presude na dosta perfidan način. A sa druge strane u vrhu politike se sada nalaze oni koji bi iz politike trebalo da budu lustrirani. Neka se bave nekim drugim poslom, ali da se bave politikom u kojoj su već pokazali šta znaju i umeju, i zbog čega im je na kraju i suđeno u Hagu – to je nedopustivo sa moralnog aspekta“, kaže David.

On smatra da se povratak duha devedesetih najslikovitije vidi na naslovnim stranicama tabloida koji su pod kontrolom naprednjaka i predsednika Vučića.

“Svakog dana na tim naslovnicama imate slavljenje osuđenih ratnih zločinaca kao heroja. Mislim da je jedna od poenti svega toga teranje određenog inata međunarodnoj zajednici. A druga stvar je zapravo nepriznavanje onoga što se dogodilo. Na taj način se sve ono što se događalo tumači kao neka vrsta nečije zavere kako bi se kompromitovali Srbija i srpska politika“, dodao je David.

Književnik kaže i da misli da se ljudi u vrhu SNS s teškom mukom suzdržavaju da kažu šta zaista misle o tome.

“Probije se ipak tu i tamo neka izjava koja govori da vuk dlaku menja ali ćud nikako. A SPS je naslednica stranke Slobodana Miloševića i oni sada sve više govore ono što su pričali i devedesetih. I to je ono što najviše zabrinjava – prošlo je 17 godina a ništa se nije promenilo u suštinskom odnosu prema politici i onome što se dogodilo“, kaže David.

Prema njegovim rečima, otvorena i tiha rehabilitacija osuđenih ratnih zločinaca, ne vodi nikuda.

“A sve to nije bezazleno kako se čini. Imamo tapkanje u mestu jer se izbegava suočavanje sa istinom. To nije fraza. Često se relativizuje činjenica da je srpska politika postala jedan veliki rijaliti program, a onda imamo apsurdnu situaciju da voditeljka jednog rijalitija postaje član Saveta za spoljnu politiku, međunarodne odnose i regionalnu saradnju SPS-a. Sve to govori o truloj medijskoj i političkoj atmosferi“, zaključio je David.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: