Albanci traže od EU da Srbija realizuje "Plan od 7 tačaka"

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Bujanovcu da Evropska unija pažljivo posmatra jug Srbije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.12.2017.

17:52

Albanci traže od EU da Srbija realizuje
Ilustracija: Thinkstock

On je istakao i da EU smatra da je veoma važno da se nastavi sprovođenje Plana od sedam tačaka koji je na predlog albanskih partija iz Bujanovca i Preševa, Vlada Srbije usvojila u junu 2013.godine.

Pročitajte još: "Za četiri godine ispunjena samo dva zahteva Albanaca"

Fabrici je, posle sastanka sa predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem, rekao da će Evropska unija podržati primenu Plana od sedam tačaka i nastavak dijaloga između Vlade Srbije i albanskih političkih predstavnika iz Bujanovca i Preševa.

"Ovo je moja prva poseta Bujanovcu i drago mi je što mogu da čujem različita mišljenja. Sa velikom pažnjom EU posmatra politički razvoj na ovom području i jako je bitno da se nastavi sa poštovanjem prava nacionalnih manjina. U širem smislu u EU smo svi mi nacionalne manjine i moramo raditi na tome da stvorimo takvo okruženje da se svi osećaju poštovano i kao da su kod kuće", kazao je Fabrici.

Fabrici je rekao da je "to što je za Dan opštine Bujanovac izabran 9. maj, pokazuje da je taj grad posvećen ulasku u Evropsku uniju, jer je to važan dan za EU" - Dan Evrope.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je novinarima da je lokalna samouprava posvećena razvoju opštine i unapređenju prava manjina, i da zna da je sve to moguće ostvariti u procesu evrointegracija.

"Zatražio sam od ambasadora da ohrabri Vladu Srbije da pospeši realizaciju Plana od sedam tačaka, koji je posvećen unapređenju prava Albanaca, na osnovu domaćeg zakonodavstva kao i zakonodavstva Evropske unije, kako bi se stvorila situacija u kojoj bi se manjine osećale lagodno i mogle da ostvaruju svoja prava", rekao je Kamberi.

Kamberi je rekao i da je lokalna vlast zainteresovana za novi program Evropske unije, EU-Pro, sa čijom se realizacijom počinje u 2018. godini, a preko koga će biti moguće dobiti bespovratna sredstva iz fondova EU za unapređenje života građana opštine Bujanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: