LDP predlaže deklaraciju o "obavezi osude zločina"

LDP je uputila Skupštini Predlog deklaracije o moralnim obavezama društva i države u javnoj osudi pokušaja rehabilitacije ratnih zločina i zločinaca.

Izvor: B92

Petak, 01.12.2017.

14:40

LDP predlaže deklaraciju o
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je danas na konferenciji za novinare da je cilj deklaracije da se kao društvo i pojedinci jasno ogradimo od počinilaca i političkih ideja koje su dovele do ratnih sukoba, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i genocida.

"Deklaracija treba da bude osnov za jasan stav Srbije o ličnoj odgovornosti za sve što se dešavalo u prošlosti i da, ako ne bude podržana, onda je to "jasna definicija odgovornosti za karakter društva koje stvaramo", kazao je Jovanović.

"To će biti društvo u kojem se političari čupaju za kosu, sapliću i vređaju, gađaju birokratskim aksesoarom. Da li je to miš od laptopa ili punjač od telefona, više nije važno. U svakom slučaju tu više nema nikakve politike. To treba jasno da se kaže", kazao je Jovanović i dodao da bi na idućoj sednici parlamenta o tom predlogu trebalo da se glasa.

Navodeći da je deklaracija jedini put kojim bi društvo smelo i trebalo da se kreće, Jovanović je kazao da će se videti na koji način će reagovati vladajuća većina i da li će imati sluha da temu Haga sa naslovnih strana tabloida i "političkog nadmudrivanja" sa Sarajevom i Zagrebom dovede do parlamenta u ozbiljnu raspravu.

Dodao je da u vladajućim krugovima u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu ne vidi spremnost da se povede politika koja je regionu potrebna, ali da vidi spremnost da se govori o budućnosti "bez osvrtanja preko ramena".

"Tako se region nikada neće promeniti... Pogledajte i reakcije naših stranaka. Tu ne mislim na Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića. Svestan sam njihovih limita i maksimuma koje možemo očekivati. Ali šta je to što se opisuje kao alternativa? Mi smo više pijeteta pokazali prema magacinima u Hercegovačkoj i pitanju ko je bio pod fantomkama u Savamali, nego ko je srušio gradove i države i ko je odgovoran za desetine hiljada mrtvih, uništene porodice i društva u vraćena u bukvalnom smislu u kameno doba", kazao je Jovanović.

Lider liberala je ocenio da "generali vodili ratove rukovođeni iščašenim osećajem za pravo i pravdu", a da Srbi nisu narod zločinaca čak i kada na to "tako puno podsećaju svojim postupcima".

LDP je pozvao sve zainteresovane stranke i nevladine organizacije da podrže tu deklaraciju koja se sastoji od devet tačaka, a postavlja "etičke standarde jednog društva kako bi povećala svest o društvenoj odgovornosti i nedvosmisleno stala u odbranu dostojanstva svih žrtava nastalih tokom ratova devedesetih godina, kao i prava svih građana i građanki na istinu i pravdu".

LDP deklaracijom, između ostalog, traži da počne primena stava pet iz člana 387 Krivičnog zakonika kojim se negira postojanje ili značajno umanjuje težina genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina ujedninjenih protiv grupe lica ili člana grupe, a ističe da se samo tako može obezbediti vladavina prava bez koje nije moguća izgradnja demokratskog i pravednog društva.

U deklaraciji se između ostalog zahteva i osuda rehabilitacije ratnih zločina i zločinaca, kao i sve društvene i političke pojave koje imaju za cilj da relativizuju počinjene zločine u bivšoj Jugolsvaji, a koji se odnose na period sukoba na Balkanu 20. veka.

Deklaracija ukazuje i na to da ratni zločinci ne mogu obavljati državne i javne funkcije, da ne mogu biti deo obrazovnog sistema i da ne mogu da se bave kreiranjem politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: