Pacoli na skupu u Vašingtonu: Gospodine Dačiću...

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli založio se na skupu o Balkanu u Vašingtonu za slobodnu trgovinu i za ekonomsku saradnju.

Izvor: Beta

Sreda, 29.11.2017.

19:36

Pacoli na skupu u Vašingtonu: Gospodine Dačiću...

On je poručio da je potrebno zaboraviti prošlost i okrenuti se budućnosti.

U govoru na konferenciji "Nadolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti", u organizaciji Atlantskog saveta SAD, Pacoli je izložio prednosti regiona za razvoj poslovnih poduhvata i okrenuvši se ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću rekao da za sve to postoji preduslov.

"Postoji preduslov za to, gospodine Dačiću, da se zaboravi prošlost i gleda u budućnost", rekao je Pacoli srpskom ministru, koji je zajedno s njim učestvovao na panelu o investiranju.

Pacoli je rekao da region može da bude uređena teritorija, da to može da se uradi korišćenjem novih metodologija, nove opreme, razvojem globalizacije i transparentnošću i odgovornošću i promenom starih navika.

"Ne želim da verujem da ovaj region neće moći da postane prosperitetna teritorija i ne želim da verujem da će Evropska unija i SAD dozvoliti da ovaj region postane crna rupa", rekao je Pacoli.

Založio se za ekonomsku integraciju i depolitizaciju kompanija u regionu, kao što su elektroprivreda, železnica, upravljanje putevima, rudnicima i rekao da one treba da postanu integrisane regionalne kompanije sa profesionalnom upravom.

On je pozvao američke firme da pojačaju prisustvo na Kosovu i da postoje mnogi podsticaji da se uključe u razvoj tog regiona.

Pacoli je rekao da je Kosovo u središtu Evrope i da će 17. februara iduće godine proslaviti 10 godina nezavisnosti i teškog rada na borbi protiv korupcije i kriminala.

Ukazao je da je južna Kosovska Mitrovica određena kao slobodna zona i pozvao da se i severni deo tog grada proglasi slobodnom zonom i dodao da zajedno mogu da rade na poboljšanju života ljudi.

"Samo poboljšanjem života ljudi i otvaranjem radnih mesta možemo da smanjimo uticaj politke", rekao je Pacoli.

On je rekao da je izgubljeno mnogo vremena i da je potrebna svojevrsna regeneracija političke klase iz 20. veka da bi se otvorio novi put, jer je "otrov etničke podele zasejan suviše duboko".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: