Tači: Jedan narod, dve države... Nikada nije bilo bolje

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da su Albanci jedan narod sa dve suverene države i sa snom da budu u članstvu evroatlantskih institucija.

Izvor: Beta

Sreda, 29.11.2017.

07:00

Tači: Jedan narod, dve države... Nikada nije bilo bolje
Ilustracija: Screenshot

"Mi smo jedan narod sa dve suverene države. Obe naše države imaju jedan san. Imaju jedan cilj, integraciju u evroatlantske institucije", istakao je Tači na svečanosti obeležavanja 105 godina od proglašavanja nezavisnosti Albanije i na Dan albanske nacionalne zastave.

Kako kaže, 28. novembar je proslava “obnove dostojanstva i jačanja naše nacionalne svesti", a taj dan obeležava “trenutak odvajanja od dugog ropstva i početak epohe modernizacije albanskog naroda”.

On je istakao da je skoro jedan vek posle stvaranja albanske države, Kosovo napokon postalo slobodno zahvaljujući neumornim naporima koji su krunisani borbom Oslobodilačke vojske Kosova, koja je pronašla podršku u demokratskom svetu, u SAD, Evropskoj uniji i NATO-u.

Prema njegovim rečima, nikada ranije Albanci nisu bili u boljoj istorijskoj poziciji, nego u ovoj trenutku: "Albanija je članica najjače vojne organizacije na svetu, NATO-a. Kosovo je slobodna i suverena država":

Osim toga, Tači je naveo da s jasnom filozofijom i orijentacijom prema demokratskim zapadnim vrednostima, Kosovo i Albanija danas razvijaju međusobne ekonomske, kulturološke i političke odnose, kao nikada do sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: