"Iznenađena sam, imajući u vidu Gotovinu i Perišića..."

Direktorka udruženja "Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje" Dženana Karup Druško je iznenađena presudom Haškog tribunala za ratne zločine u BiH 1993-94.

Izvor: Beta

Sreda, 29.11.2017.

22:02

Thinkstock

Ona je istakla da su presude tog suda predstavljale krajnosti, imajući u vidu presude Anti Gotovini i Momčilu Perišiću.

Govoreći na tribini "Kraj Haškog tribunala" u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, ona je kazala ne može da komentariše samoubistvo u sudnici Slobodana Praljka.

"Da je Praljak pre toga što je uradio shvatio i suočio se sa zločinima imala bih neki komentar, ovako nemam", rekla je Dženana Karup Druško.

Komentarišući umešanost hrvatskog državnog vrha u zločinu, Dženana Karup Druško kazala je da je do sada pet puta presuđeno da se u BiH dogodio međunarodni konflikt uz težnje da se napravi velika Hrvatska.

"Ako do sada nismo imali razloga da zatežemo odnose, ne znam zašto bismo sada", rekla je ona.

Nekadašnja portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florens Artman je rekla da je današnje samoubistvo u sudnici Slobodana Praljka skandalozan propust u bezbednosti.

Ona je kazala da je danas izrečena vrlo bitna presuda, naročito u trenutku kada se presude i zločini na državnom nivou poriču u Srbiji, ali još više u Hrvatskoj, koja je članica EU.

"Ne bi trebalo da se desi ono što se danas desilo, jer je to moguće predvideti, i jer su za takve slučajeve propisane mere. Propusti se nisu smeli desiti", rekla je Armanova.

Predstavnik Fonda za humanitarno pravo Nemanja Stjepanović rekao je da su u pogledu današnje presude postojale bojazni imajući u vidu presude Gotovini, Perišiću i Vojislavu Šešelju.

On je kazao da se iz dokaza ništa drugo osim današnje presude nije moglo izvesti i da su to "prilozi za povjest, a ne Prlićevi prilozi za povjest".

"To što je zaključeno da je Hrvatski državni vrh bio prisutan u BiH, a što u presudama za Srbiju toga nema ne znači da uloga Srbije nije bila takva i sa većim obimom zločina", kazao je Stjepanović na tribini u organizaciji lista "Danas" i nemačke organizacije Forum ZFD.

Tužilaštvo Haškog tribunala izreklo je danas presudu kojom su šestorica lidera bosanskih Hrvata pravosnažno osuđena na višegodišnje zatvorske kazne zbog progona Muslimana u BiH 1993-94. godine.

Tribunal je danas Jadranku Prliću, ratnom premijeru samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna (HRHB), izrekao zatvorsku kaznu od 25 godina. Ministar odbrane HRHB Bruno Stojić, načelnik Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i zamenik komandanta HVO Milivoj Petković pravosnažno su kažnjeni sa po 20 godina zatvora. Pošto mu je izrečena kazna, Praljak (72) počinio je samoubistvo, popivši iz bočice otrov. Kazna od 16 godina zatvora potvrđena je komandantu Vojne policije HVO Valentinu Ćoriću, a predsednik komisije HRHB za razmenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen je na 10 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: