Bakir: Dva lica hrvatske politike, presuda – antibiotik

Bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA BiH Bakir Izetbegović oglasio se povodom presude u slučaju "Prlić i ostali".

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2017.

17:52

Bakir: Dva lica hrvatske politike, presuda – antibiotik
Tanjug, arhiva

On je istakao da je Haški tribunal svojim predanim i profesionalnim radom afirmisao međunarodno pravo i ugled i vratio osećaj delimične satisfakcije žrtvama i porodicama žrtava.

Izebegović je, na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu, povodom izricanja pravosnažne presude u pomenutom postupku, rekao da je Haški tribunal institucija UN i da presude tog suda treba prihvatiti iskreno i sprovesti ih.

"Poslednju presudu tribunal je izrekao Jadranku Prliću i grupi koja je učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu i jednoj politici na čelu sa (Franjom) Tuđmanom", kazao je Izetbegović.

Podsetio je da je Veće utvrdilo da je na području tzv. Herceg Bosne postojao međunarodni oružani sukob.

"HVO i HZ HB su bile u funkciji ostvarivanja različitih aspekata i u tu svrhu su izvršeni napadi na Bošnjake, organizovani koncentracioni logori. Nikada nećemo zaboraviti ni žrtve ni zločince. Na ovaj način stavljen je pečat na tamni deo istorije", rekao je Izetbegović.

Istakao je da je hrvatska politika tokom rata kreirana sa dva lica - u Zagrebu i u BiH.

"Jedno je neuspeli udruženi zločinački poduhvat koji je napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate, a drugo je svetlo lice hrvatske politike borilo se i izborilo i pomoglo Bošnjacima rame uz rame do kraja rata", naveo je.

Izetbegović je rekao da se sud bavi zločinom i zločincima, dakle, kako je rekao, tamnom stranom, a da Bošnjaci žele da ostvare saradnju sa onom svetlom stranom i da sa njima gradi dobrosusedske i prijateljske odnose.

Upitan da li BiH planira neke naredne korake prema Hrvatskoj nakon ove presude i da li će za to biti potrebna saglasnost sva tri člana Predsedništva BiH, Izetbegović je rekao da nije pravnik i da ne može da tvrdi, ali da ne vidi da se tu, kako je rekao, može nešto preduzeti u odnosu na Hrvatsku.

"Bitno je da Hrvatska doživi neku vrstu katarze, to bi za mene bilo dovoljno. Bilo je šta je bilo, Hrvatska je izvršila agresiju na BiH, pomogla etničko čišćenje. Mi smo s druge strane spremni da pojačamo osećaj toga što je Hrvatska mnogo pomogla Bošnjacima i borila se sa nama rame uz rame", rekao je.

Na pitanje da li je nakon izricanja presude u Hagu razgovarao sa kolegom Draganom Čovićem, Izetbegović je rekao da nije, da je to pokušavao ranije u nekim drugim slučajevima i da nije bio zadovoljan tim razgovorima.

"Trajaće to još neko vreme, ali će prestati. Treba pogledati žrtvama u oči, ova presuda će delovati kao antibiotik, smiriće njihovu retoriku i pretenzije", rekao je Izetbegović.

Osvrnuvši se na neke izjave iz Zagreba da će bošnjačka strana sada iskoristiti priliku da i dalje marginalizuje Hrvate u BiH, Izetbegović je rekao da Hrvati u BiH nisu marginalizovani.

"Svi mi imamo mnogo toga sličnog u ovoj nesavršenoj zemlji. Generalno kada uzmete poziciju hrvatskog naroda on je u bojoj poziciji u BiH od Bošnjaka", rekao je Izetbegović precizirajući da je tu pre svega misli na broj ministara u institucijama Federacije i da raspolažu svim mehanizmima kojima, kako je rekao, mogu da zaustave sprovođenje svake odluke.

"Nema govora o tome da Hrvati ne dobijaju deo svog kolača u BiH. I to je jedan od bitnih preduslova da se sačuva mir u BiH. Mislim da nijedan od tri naroda u BiH nema razloga za duboku isfrustriranost", zaključio je Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: