Hrvatska bi da ospori presudu, pitaju "gde je srpski UZP?"

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je rekao da čin Slobodana Praljka, koji se ubio otrovom u sudnici u Hagu, govori o "dubokoj moralnoj nepravdi".

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2017.

16:30

Hrvatska bi da ospori presudu, pitaju
Foto: EPA / TATYANA ZENKOVICH

Kako je rekao, nepravda je u Hagu naneta i šestorici osuđenih, ali i celom hrvatskom narodu.

Plenković je rekao da Hrvatska izražava nezadovoljstvo i žaljenje zbog presude, kojom su Jadranko Prlić i još petorica osuđeni na 111 godina zatvora, ali i kojom je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio hrvatski vrh.

Prema nalazima veća, UZP je imao za cilj etničko čišćenje delova BiH i proterivanje muslimanskog stanovništva, a na čelu je bio prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman i njegovi saradnici.

"Na pogrešan način se aludira na ulogu Hrvatske u zločinima u ratu na teritoriji BiH. To je pogrešno, presuda se kosi sa činjenicama i istorijskom istinom", rekao je Plenković na vanrednoj konferenciji.

Takođe, on je istakao i da u haškim presudama, uključujući i presudu Ratku Mladiću, nema slične odgovornosti srpskog državnog vrha i odgovornosti Slobodana Miloševića.

"Svi koji su tada živeli znaju na koji način je izvršena agresija i odakle je dolazila", rekao je Plenković.

Kako je najavio, Vlada Hrvatske će razmotriti i političke i pravne mehanizme kako bi osporila određene navode u presudi i naveo da se presuda kosi sa "istorijskim činjenicama". Plenković je najavio da će to pitanje biti podignuto i pred Savetom bezbednosti UN.

"BiH je bila ugrožena velikosrpskom agresijom. Hrvatska i BiH su imali potpisane sporazume kojima je dogovoreno korišćenje teritorije BiH za odbranu od srpskih oružanih snaga", naveo je Plenković i rekao da je delovanje hrvatskih jedinica "sprečilo neke nove Srebrenice".

Plenković je rekao da je presuda za Hrvatsku "potpuno neprihvatljiva".

Hrvatski premijer je na vanrednoj konferenciji izrazio saučešće porodici Slobodana Praljka i potvrdio da je on preminuo u bolnici, a zatim je Plenković izrazio saučešće "svim žrtvama ratova".

Nešto ranije, iz Zagreba su stigle reakcije zvaničnika u kojima se izražava nezadovoljstvo i šok zbog presude i postupka Praljka, a predsedavajući Sabora Gordan Jandroković je naveo da su se "skoro svi" poslanici izjasnili protiv presude i najavio reakciju države na nju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: