Potvrde iz Haga i Zagreba: Preminuo Praljak / VIDEO

Haški osuđenik Slobodan Praljak preminuo je u bolnici nakon što je u sudnici Haškog tribunala popio otrov, potvrdio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2017.

14:34

Potvrde iz Haga i Zagreba: Preminuo Praljak / VIDEO
Foto: EPA / ICTY

Hrvatski premijer na vanrednoj konferenciji za novinare izjavio saučešće porodici bivšeg načelnika Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), koji je popio otrov nakon što mu je izrečena presuda od 20 godina zatvora u Hagu.

Oglasio se i portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski, koji je saopštio da je Praljak preminuo u bolnici, u koju je prebačen iz suda da bi mu bila pružena medicinska pomoć.

“Praljak je prevežen u bolnicu, ali je preminuo. U skladu sa standardnom procedurom, holandske vlasti su pokrenule nezavisnu istragu koja je u toku. Izražavam saućešće porodici Praljak“, naveo je Golčevski.
Suđenje šestorici Hrvata u "slučaju Prlić" prekinuto je nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak navodno popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljku je izrečena kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno "popio nešto iz male čašice".

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu", kazao je Praljak.

Njegova braniteljka je rekla da je "popio otrov", a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice.

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

Reč je o pravosnažnoj presudi šestorici Hrvata za ratne zločine u slučaju oko takozvane "Herceg-Bosne" i njenog premijera Jadranka Prlića. Ukupno su osuđeni na 111 godina zatvora.

Prliću je potvrđena kazna od 25 godina, Praljak, Bruno Stojić i Milivoj Petković su osuđeni na 20 godina, Valentin Ćorić na 16 godina, a Berislav Pušić na 10 godina.

Tribunal je potvrdio i nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih musilmana, zajedno s osuđenima, učestvovao i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman s još nekim zvaničnicima Hrvatske.

Odbacujući žalbu na taj nalaz, predsedavajući sudija Karmel Ađijus rekao je da odbrana nije dokazala da je "raspravno veće pogrešilo".

Vest o tome da je Praljak popio otrov u sudnici jedna je od glavnih vesti u svetskim medijima.

Hrvatski mediji prenose da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović zbog dešavanja u Hagu prekinula službenu posetu Islandu i da se vraća u zemlju.

Haški tribunal ovim izricanjem presude završava svoje postojanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: