"Neobično, sud se kod Mladića i Karadžića nije bavio time"

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je presuda Haškog tribunala grupi Hrvata "dobro reflektovala ono što se dogodilo u ratu u kontekstu zločina".

Izvor: Beta

Sreda, 29.11.2017.

22:50

Tanjug, arhiva

Haški tribunal je pravosnažno potvrdio višegodišnje zatvorske kazne zvaničnicima bosanskih Hrvata, predvođenih Jadrankom Prlićem za ratne zločine nad Muslimanima u BiH, 1993-94.

Josipović je na jednom skupu u Beogradu rekao novinarima da mu je žao što su se mediji više bavili današnjim samoubistvom u sudnici Slobodana Praljak, dok se žrtvama niko nije bavio, i izrazio saučešće porodicama žrtava.

Komentarišući to što je Tribunal potvrdio nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih Musilmana, zajedno sa osuđenima, učestvovao i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman sa još nekim zvaničnicima Hrvatske, Josipović je kazao da je iznenađen konstatacijom o udruženom zločinačkom poduhvatu.

"Posebno je neobično jer se kod Ratka Mladića i Radovana Karadžića sud time nije bavio", kazao je Josipović.

On je rekao i da ne želi da brani Hrvatsku politiku u Bosni i Hercegovini, da je smatra pogrešnom, ali da smatra da su zločini individualni i da nikada nije bio saglasan da se etiketiraju celi narodi ili države.

"Ovo je prelazni trenutak - da se vidi da li će vođstva država u regionu uspeti da istoriju stave iza sebe i grade drugačiju budućnost", naveo je Josipović.

Upitan kako ocenjuje rad Haškog tribunala, rekao je da je taj sud delom uradio dobar posao, jer je podigao svest o odgovornosti za zločine, dok kao njegovu slabost vidi loše pripreme predmeta i što se čini da je u jednom trenutku pomešao pravo i politiku.

Izricanje presude šestorici bosanskih Hrvata bilo je prekinuto pošto je trećeoptuženi Slobodan Praljak, po navodima svojih advokata, danas popio otrov. Pripadnici obezbeđenja izveli su ga iz sudnice, posle čega je umro u haškoj bolnici HMC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: