Reakcije iz BiH: "Ostanimo smireni"

Predsedavajući Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović pozvao je građane BiH na smirenost, nakon izricanja presude u slučaju "Prlić i ostali".

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2017.

15:42

Reakcije iz BiH:
Foto: Thinkstock

Čović je kazao da ne treba nasedati na provokacije i tako ohrabrivati iseljavanje iz BiH.

On smatra da je u BiH moguće živeti i dalje graditi odnose.

"Potrebno je dostojanstvo do kraja i smirenost u svakom delu BiH, posebno u područjima gde je bio dominantan sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda. Danas više nego ikada treba opredeljenost hrvatskog i bošnjačkog naroda da gradimo suživot uprkos tome što se presuda može doživeti kao dolievanje ulja na vatru", poručio je Čović, koji je i lider HDZ BiH.

Visoki zvaničnik Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je lider bošnjački član Predsedništva, Bakir Izetbegović, pozvao je "na racionalno ponašanje i poštovanje odluka Haškog suda".

"Haški tribunal je od velike pomoći za međunarodnu pravdu. On je utvrdio sve bitne činjenice o onome što se događalo u BiH od 1992. do 1995. Umesto raspravama o odlukama Haaškog tribunala trebamo se okrenuti poštovanju tih odluka i izvlačenju pouka iz njih", rekao je Šefik Džaferović, koji je i zamenik predsedavajućeg Zastupničkog doma parlamenta BiH.

Nakon što je, na zahtev zastupnika iz HDZ BiH i HDZ 1990, prekinuta sednica tog tela, Džaferović je kazao da sudske presude ne bi trebalo da budu povod za blokiranje rada tela vlasti.

Komentarišući deo presude u kojemu se govori o odgovornosti Hrvatske za rat u BiH, Džaferović je kazao da ranije presude jasno ukazuju i na, kako je rekao, "odgovornost Srbije za ratna stradanja" u njegovoj zemlji, a sve to je, kako je ocenio, još jedna "potvrda da je rat u BiH 'uvezen' iz susedstva".

“Rat u BiH, a pre svega politički, a kasnije i oružani sukob, importiran je iz susednih zemalja. Te zemlje su zbog toga i potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Džaferović, preneli su sarajevski mediji.

Haški tribunal potvrdio je postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH. Lideri Hrvata u BiH osuđeni su u poslednjoj haškoj presudi na 111 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: