Ko se seća SFRJ još?

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija bi danas proslavila 74. rođendan.

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2017.

08:00

Ko se seća SFRJ još?
Foto: B92, arhiva

Dan Republike, proslavljan 29. novembra, bio je jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ i verovatno nije postojala osoba koja nije znala za taj datum.

Danas, oni koji su od rođenja promenili tri-četiri države, a da se nisu pomerili s mesta, uglavnom u folderu “nepotrebno znanje” čuvaju ovaj podatak.

Datum koji je nekada podrazumevao najmanje dva neradna dana, bogatu trpezu nakon “svinjokolja”, pionirsku zakletvu, razne svečanosti, deljenje ordenja i počasne plotune, sada vam može doneti samo koju “hiljadarku” u nekom popularnom kvizu.

Dan Republike SFRJ, 29. novembar, je obeležavao godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a 29. novembra 1943, kada su predstavnici partizanog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945.

Praznik nije preživeo raspad SFRJ ni u jednoj republici nekadašnje zajedničke države, osim u Srbiji, gde je ukinut tek 2002. godine odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ. Crna Gora je "odustala" od zvaničnog praznovanja nekoliko godina ranije.

“Pojedini “socijalistički” praznici su ostali u pamćenju. “29. novembar” svi vezuju za svinjokolj, jer se nadovezivao na pripremu mesa za zimske praznike. To je bila njegova čar. Kada ne bude više generacije koja ga je slavila, nestaće i on, jer sam istorijski događaj na koji se oslanjao je protivrečan, nema transgeneracijsku vrednost i nije dovoljan da bi se ovom prazniku dao veći značaj”, rekao je istoričar Predrag Marković povodom ranijeg rođendana SFRJ.
Dizajn iz doba Juge
Predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević jedini je uoči nekadašnjeg praznika bivše Jugoslavije uputio čestitku građankama i građanima Vojvodine, "narodima i narodnostima" Srbije, ali SFRJ je za još sigurno 30 ljudi ostala u životu kroz predmete iz jugoslovenskog “zlatnog doba”.

“Dizajn iz doba Juge – lična sećanja” je autorska izložba koja teži da reinterpretira glavne postulate dizajna u vremenu jugoslovenskog industrijskog preporoda i stvaranja potrošačkog društva od 1950-1980. godina.

Predmeti “čuvara sećanja” izloženi su od 27. novembra u Galeriji obojene svetlosti u Centru za kulturu u Požarevcu i privlače kako ljubitelje umetnosti, tako i jugonostalgičare.

Među eksponatima se nalaze brižno sačuvan EMO čajnik za koji vlasnica Ljubinka Tirnanić kaže da su ga sve domaćice imale, a retko koja ga je koristila.

Svetlana Marković je ustupila svoju kolekciju značaka, za koje navodi da ih razmenjivala sa prijateljima iz Rusije, dok je Sanja Stojadinović kao uspomenu na bivšu Jugu predstavila čuveni “Iskrin” telefon. Nije zaboravila ni kako je ceo komšiluk dolazio da telefonira iz njene kuće.
Dizajn iz doba Juge
Među podsetnicima na ne tako davna vremena su i “Unisova” pisaća mašina, “Kandit Jadran” kutija za bombone…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: