"Srbija ne bi bila ovako uspešna da ne manipuliše pravdom"

Jedino je Srbija od početka shvatila da Haškom tribunalu treba pristupiti politički, smatra nekadašnja istražiteljka u Hagu Nevenka Tromp.

Izvor: klix.ba

Utorak, 28.11.2017.

12:27

Foto: Thinkstock

"Na kraju se isplatilo što je Srbija skrivala inkriminirajuće dokaze od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, dok su njeni zvaničnici u medijima širili histeriju protiv 'antisrpske organizacije' u Hagu", kazala je za Klix.ba Nevenka Tromp, profesorka Univerziteta u Amsterdamu.

Navela je da je trebalo da dnevnici bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, osuđenog na doživotnu kaznu zatvora, otvore put Srbije ka Evropskoj uniji, kao deo ispunjavanja uslova Srbije s Tribunalom.

"Međutim, svi ti dnevnici do danas nisu stigli iz Srbije, a na osnovu onog što je stiglo, sudije u presudama Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću citiraju kao oslobađajuće dokaze i kao olakšavajuće okolnosti za državu Srbiju", napominje bivša istražiteljka u Haškom tribunalu.

Dodala je da dnevnici, čija originalnost još nije dokazana, pokazuju da se vođe Srbije i Republike Srpke nisu slagale pa zbog toga ne mogu ni deliti zajednički kriminalni plan.

"Srbija ne bi bila ovako uspešna da ne manipuliše haškom pravdom, a da je u tom nisu svesrdno pomagale sile koje su delile Bosnu i osnovale tribunal. Ne da donose pravdu, nego da spreče vojnu intervenciju protiv Srba 1993. godine, koju je tada tražila svetska javnost", kazala je Nevenka Tromp.

Napominje da je na kraju sila moćnih podelila pravdu prema političkoj računici.

"Prema toj računici Srbija ne nosi krivičnu odgovornost, nego neokrnjeno izlazi iz rata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu", kaže Trompova za Klix.ba.

Ističe da je ljudima u Hagu jasno kako je Srbija izlobirala stvaranje kosovskog suda u prestonici globalne pravde.

"Poslednje poglavlje ove duge pravne sage će biti poglavlje o zločinima nad Srbima. Nadam se da bar istorija neće pamtiti samo ono što se poslednje čulo", kazala je Trompova u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: