Šta piše u paragrafu 4226 presude Mladiću?

Presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću potvrdila je individualnu, a ne kolektivnu krivicu, jedna od poruka poslatih nakon što je Hag završio sa radom.

Izvor: Jutarnji list

Nedelja, 26.11.2017.

09:12

Šta piše u paragrafu 4226 presude Mladiću?
Foto: Tanjug/AP

U danima nakon izricanja prvostepene presude, koja je označena kao istorijska, potvrđeno je i da ona neće zatvoriti rane i tačke sporenja strana sukobljenih u ratu na prostoru bivše Jugoslavije, kao i da će se region kroz izjave zvaničnika svih strana i "seciranje" dokumentacije ponovo vrteti oko "tri istine" i sopstvenih tumačenja.

Obimna dokumentacija će sigurno biti analizirana i u budućnosti, naročito kada se bude pratio žalbeni postupak, a nakon što su analitičari ukazali na to da se i pre izricanja praktično sve znalo osim to da li će sud navesti da je genocid izvršen i van Srebrenice, fokus je skrenut na ime Slobodana Miloševića i na odgovornost zvaničnog Beograda za zločine na teritoriji BiH.

Hrvatski "Jutarnji" tako piše da je "Hag presudom Mladiću amnestirao Srbiju", kao i da je to urađeno "tiho, ne objavljujući to na velika zvona".

"Milošević je imao neke veze s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, ali prema mišljenju Haga nedovoljno jake da bi se smatralo da je član udruženog zločinačkog poduhvata u sklopu kog su počinjeni zločini u Bosni i Hercegovini", piše zagrebački dnevnik.

Iako je Mladić optužen da je zločine počinio zajedno sa Miloševićem i njegovim beogradskim saradnicima, sudije su u sredu, čitajući sažetak presude, izbacili lidera Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića, piše u tekstu.

"Jutarnji" navodi da sudije nisu našle dokaze da su Milošević i njegovi saradnici bili saučesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo proterivanje Hrvata i muslimana.

List navodi i da je "ta vrlo važna činjenica sakrivena u fusnoti broj 15357 na dnu 2090. stranice haške presude Mladiću".

“Sudsko veće nalazi da je više osoba učestvovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Biljanu Plavšić, Nikolu Koljevića, Bogdana Subotića, Momčila Mandića i Miću Stanišića".

Uz to ide fusnota, na dnu stranice malim slovima: "Dokazi koje je primilo sudsko veće nisu pokazali da su Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović ili Vojislav Šešelj učestvovali u realizaciji zajedničkog kriminalnog cilja”, navodi "Jutarnji list".

Međutim, u presudi Ratku Mladiću, koja je na sajtu tribunala objavljena u pet odvojenih dokumenta, na više od 2.500 strana o Miloševiću i odgovornosti srpskih zvaničnika se govori i van fusnota, a u presudi se nalazi i paragraf 4226 koji glasi.

"Govoreći o ulozi VJ i srpskog MUP-a, fabrike naoružanja i municije u Srbiji su proizvodile materijal za VJ, koji je stizao do jedinica VRS. Predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević komandovao je Vojskom Jugoslavije u skladu sa odlukama Vrhovnog saveta odbrane, kojim je predsedavao. Načelnik generalštaba VJ određivao je osnovno organizovanje i delovanje VJ i implemetirao je odluke koje je izdavao predsednik. Jovica Stanišić je bio na čelu srpske SDB. Generalštab VJ je formirao prikriveni '30. kadrovski centar' kroz koji su vojnici VJ plaćani kako bi se borili u BiH kao deo VRS. Dokazi ne pokazuju da je VJ izdavala naređenja (ili da je bila u mogućnosti da izdaje naređenja) vojnicima kada su inkorporisani u VRS. Sudsko veće takođe notira da nije našlo da su vojnici VJ koji nisu bili deo VRS počinili bilo koje zločine vezane za optužnicu. Takođe, veće nije našlo da su pripadnici srpskog MUP činili zločine relevantne za optužnicu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: