"Bombardovanje 1999. na kineskoj TV, gledalo 100 miliona"

Emisije o posledicama bombardovanja Srbije 1999. godine osiromašenim uranijumom prikazane su na kineskoj nacionalnoj televiziji, piše “Sputnjik”.

Izvor: Sputnjik

Subota, 25.11.2017.

23:27

Foto: Tanjug

Kako navode, prva dva od šest dokumentarnih priloga emitovana su u petak “u veoma gledanoj informativnoj emisiji kineske televizije Si-Si-Ti-Vi”.

Osim toga, “Sputnjik” ističe da se pretpostavlja da je te priloge videlo oko 100 miliona ljudi.

Novinarka Zang Jing je sa ekipom televizije Si-Si-Ti-Vi tokom avgusta snimala ovaj materijal za dokumentarni prilog, na jugu Srbije i Kosovu i Metohiji.

Prema rečima advokata Srđana Aleksića, jednog od sagovornika priloga, "prilog je sa izuzetnom pažnjom najavljivan na kineskoj televiziji"

"Novinarka Zang Jing se istinski saosećala sa sagovornicima i patnjom ljudi koje je upoznala na jugu Srbije. Rekla je da je ovo najveća priča u njenoj dosadašnjoj karijeri“, kaže Aleksić.

Po još dva priloga biće emitovana u dva naredna dana, navodi "Sputnjik".

Dejstvo osiromašenog uranijuma koji je tokom bombardovanja bačen na našu zemlju 1999. godine izaziva oprečna mišljena stručne javnosti - od toga da je glavni uzročnik kancerogenih oboljenja, do toga da je bezopasan.

Za vreme bombardovanja 1999. na teritoriju Srbije bačeno je između deset i 15 tona osiromašenog uranijuma, a najviše je bačeno na KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: