Pacoli: Madagaskar priznao Kosovo

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da je Madagaskar priznao nezavisnost Kosova.

Izvor: B92

Subota, 25.11.2017.

21:58

Pacoli: Madagaskar priznao Kosovo
Foto: Screenshot

Pacoli je na Tviteru objavio da se to dogodilo na marginama Ministarske konferencije Međunarodne organizacije Frankofonije u Parizu.

"Kosovo prihvata prijateljstvo koje su nam ukazali predsednik, Vlada i narod Madagaskara. Produbićemo naše odnose", naveo je Pacoli koji je potom istu stvar tvitovao i na francuskom jeziku.

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi je takođe tvitovao da je Madagaskar priznao nezavisnost Kosova.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da je Gvineja Bisao tog dana povukla odluku o priznanju Kosova iz 2011. godine.

Gvineja Bisao je, kako je objasnio Dačić, zvanično poništila pismo i priznanje u tom pismu, iz 2011. godine, kojim je manipulisala Priština. Premijer te zemlje, Umaro Sisoko Embalo, koji je na toj funkciji od novembra 2016, nešto ranije je u Beogradu rekao da ta zemlja nikada nije priznala Kosovo, odnosno da on "nije video nijedan papir o priznanju Kosova".

Prištinski mediji su istovremeno objavili faksimil verbalne note Gvineje Bisao o priznanju Kosova, koju je potpisao tadašnji, sada pokojni, predsednik države, 2011, kao i fotografiju tadašnje zamenice ministra spoljnih poslova Kosova Vljore Čitaku dok prima tu notu.

Inače, prva država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine.

Nedavno su mediji na Kosovu objavili i da je Priština ažurirala spisak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a sa kojeg su uklonjene Nigerija i Uganda “čiju pisanu notu o priznanju Priština nikad nije dobila”. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je uverenje da će spisak zemalja koje su priznale Kosovo na kraju spasti na ispod 100 zemalja.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, što je do sada priznalo nešto više od 100 zemalja sveta. Od tada Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija poput MMF-a, Svetske banke i FIFA, ali ne i deo Ujedinjenih nacija.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama to su između ostalog Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: