"Moj suprug je žrtva seksualnog zločina u srpskom logoru"

Neimenovana žena iz Vukovara koja je učestvovala u sukobima tokom devedesetih kaže za "Jutarnji" da je njen muž bio žrtva seksualnog zločina u srpskom logoru.

Izvor: Jutarnji list

Subota, 25.11.2017.

20:07

Foto: GettyImages

Ona ističe da je muža navela da se obrati “Komesarijatu za žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu” i zatraži status žrtve, što je njen muž i uradio, "ali je nakon toga zažalio".

“Moj suprug je žrtva seksualnog zločina u jednom srpskom logoru. Tek sam 2014. godine čula šta je prošao. Do tada mi o tome uopšte o tome nije govorio. Vezali bi im ruke, pa su zatočenici jedan drugome morali da drže polni organ kad su išli da mokre. Terali su ih da jedan drugog podstiču na seksualno zadovoljavanje. Pitala sam ga ko je sve zlostavljan, a on je odgovorio: ‘Svi u logoru’”, kaže žena neimenovana žena iz Vukovara za koju "Jutarnji" piše da je "braniteljka".

Prema njenim rečima, njen muž je svedočio pred više članova Komesarijata i “gledao kako se podsmehuju dok im je govorio o svojim iskustvima i traumama”.

“Na kraju su ga odbili s tvrdnjom da nema dovoljno dokaza da je žrtva seksualnog zlostavljanja”, navodi ona.

“Jutarnji” piše da je i ona sama tokom rata bila zarobljena, kao i da je silovana.

Potom je njenog supruga pre godinu dana saslušao novi Komesarijat, nakon što je ministar branitelja Tomo Medved smenio sve prethodne članove, a zbog načina na koji je on saslušan obratila se mejlom samom ministru.

“Uopšte mi nije odgovorio na mejl, pismom se obratio lično mom suprugu i rekao mu da, ako nije zadovoljan odlukom Komesarijata, može da se žali. Žalio se, ali ga je Upravni sud odbio i sad je postupak na Vrhovnom sudu”, navela je ona.

“Jutarnji” zbog toga postavlja pitanje da li je “delu sprovođenje politike koja ponovo okreće leđa žrtvama seksualnog nasilja i na njima štedi proračunska sredstva”.

U Hrvatskoj je “Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja u vreme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu” donesen 2015. godine i bio je osnova za formiranje Komesarijata za žrtve seksualnog nasilja.

Komesarijat je zadužen za priznavanje statusa žrtve, a iz njega se može dobiti obeštećenje i ostvariti određena prava. Kako navode, zakon je usvojen uz mnogo muke i prvenstveno na temelju zalaganja nevladinih udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: