Kurtiju određen jednomesečni pritvor

Za troje poslanika opozicionog pokreta Samoopredeljenje, među kojima je i osnivač tog pokreta Aljbin Kurti, određen je jednomesečni pritvor.

Izvor: B92

Petak, 24.11.2017.

17:07

Kurtiju određen jednomesečni pritvor
screenshot

To je odlučeno nakon što su oni ranije uhapšeni po poternici suda zbog neodazivanja na sudski poziv.

Kurti je spektakularno uhapšen jutros ispred zgrade parlamenta po nalogu Osnovnog suda u Prištini, a osim njega, uhapšene su još dve poslanice tog političkog subjekta, Aljbuljena Hadžiju i Donika Kadaj Bujupi.

Kurtiju su lisice praktično stavljene na ulici, a policija je koristila suzavac kako bi razbila grupu ljudi i uspela da osnivača Samoopredeljenja bezbedno odvede do kola, dok je u koškanju koje je u tom trenutku nastalo povređeno pet policajaca, javio je AP.

Poslanici Samoopredeljenja su sprovedeni u pritvorsku jedinicu Osnovnog suda u Prištini, a potom im je određen jednomesečni pritvor.

Inače, kosovska policija je juče viđena ispred Kurtijevog stana u Prištini, gde ga navodno nije pronašla, a pretražila je i kancelarije Samoopredeljenja u kosovskom parlamentu.

Kako su tada izvestili mediji, poslanici Samoopredeljenja je trebalo da se pojave pred Osnovnim sudom u Prištini zbog bacanja suzavca u parlamentu.

RTK je, međutim, preneo danas da poslanici nisu uhapšeni zbog bacanja suzavca u prošlom sazivu parlamenta.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je ranije danas da mu je žao zbog hapšenja poslanika Samoopredeljenja, a iz njegovog reagovanja proizlazi da su oni, ipak, privedeni zbog suzavca.

Jer u prethodnom sazivu parlamenta i Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova je bila opozicija i zajedno sa drugim opozicionim partijama protivila se ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Po dolasku na vlast nakon junskih izbora Haradinaj je smenio komisiju za demarkaciju i izabrao novu, koja tvrdi da je potpisani sporazum sporan i da je sačinjen na štetu Prištine.

Haradinaj je, naime, rekao da je poslanici Samoopredeljenja trebalo da se pojave na sudu jer, kako je kazao, nisu učinili nista zbog čega bi morali da se skrivaju.

Svi smo, kaže, tada bili opozicija.

"Istina je da se protivimo sporazumima koji i dalje predstavljaju pretnju za Kosovo. Mi mislimo da je to bila pobuna koja je donosila dobro, a takav stav je imala i Alijansa", rekao je Haradinaj i dodao da je "to politička, a ne pravna kontroverza".

Lider Samoopredeljenja Visar Imeri kritikovao je hapšenje tri poslanika tog pokreta ocenivši da je ono bilo "brutalno" i "na osnovu političkih naloga".

On je ocenio da hapšenje ovih poslanika predstavlja nastavak sveopšteg progona Samoopredeljenja u poslednje vreme, preneo je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: