"Nedopustiv pritisak Kitarovićeve na rad Haškog tribunala"

Hrvatski Centar za suočavanje s prošlošću Dokumenta pozvao je predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović za neodgovornost.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.11.2017.

21:44

Getty images

Centar je tako reagovao zbog poruke Kitarovićeve organizatorima promocije knjige "Slobodan Praljak", ocenjujući da je time demonstrirala nedopustiv pritisak na rad Haškog suda.

Promocija knjige "General Praljak”, održana je u Zagrebu 21. novembra i na njoj je pročitana poruka predsednice koja je ocenila da je dobprinos Praljka "odbrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te odbrani opstanka hrvatskog naroda na njegovim istorijskim prostorima tokom domovinskog rata od velike je važnosti".

Inače, generalu Praljku se sudi u okviru procesa "Prlić i ostali", koju i Hrvaska i BiH iščekuju sa velikom pažnjom.

"Ovih dana, kada se nadamo pravednoj sudskoj presudi i njegovom oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih boraca, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom istorijskom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine istrajno branio svojom rečju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod", navela je Kitarović, prenela je Fena.

Dokumenta, pak, smatra da Grabar-Kitarović tom porukom demonstrira nedopustiv pritisak na rad suda pred objavljivanje pravosnažne presude u postupku u kojemu se sudi i Slobodanu Praljku jer je, kako navode "svaka presuda osim oslobađajuće unapred proglašena nepravednom".

Žalbeno veće Haškoga suda, naime, za sredu je najavilo čitanje pravosnažne presude u predmetu "Prlić i drugi".

Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u maju 2013. nepravosnažno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

Praljak je tada nepravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Dokumenta smatra da predsednica u poruci demonstrirala i "prezir spram prvostepene presude haškog suda (koje je i hrvatsko sudsko telo)", kao i nerazumevanje sadržaja vlastite, temeljne ustavne obaveze da "predstavlja i zastupa Hrvatsku u zemlji i inostranstvu" jer, navode, "svojim stavom Hrvatsku kao državu dovodi u poziciju jedne od stranaka u sudskom postupku za ratne zločine (a ne tako davno državni su organi predlagali da se Hrvatskoj u Hagu prizna status `prijateljice suda`".

Dodaje se da je predsednica demonstrirala "zahvalnost" Praljku za odbranu Hrvatske i Bosne i Hercegovine od, kako se navodi, velikosrpske agresije "ne spominjući uopće treću, bošnjačku, stranu u sukobu".

"A baš zbog žrtava na bošnjačkoj strani Praljak i ostali bili su osuđeni na teške zatvorske kazne, navodi se u saopštenju Dokumentei konsatuje:

"Ovakav - u najmanju ruku neodgovoran - postupak najviše hrvatske državne funkcionerke zaslužuje ne samo najoštriju osudu (koja je do sada u javnosti izostala), nego i ozbiljno propitivanje njenog celokupnog delovanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: