Kremlj: Hag je antisrpski, mi čekamo poziv u Bondstil

Presuda Ratku Mladiću je samo nastavak politizovanog i pristrasnog kursa koji je zauzimao Tribunal u Hagu tokom svog rada, poručeno je iz Moskve.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

15:11

Kremlj: Hag je antisrpski, mi čekamo poziv u Bondstil
Foto: Thinkstock

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da je indikativno to što Tribunal nije uspeo da nađe krivično delo u postupcima "zloglasnog bosanskog ratnog komandanta Nasera Orića", čiji su se militanti "krili u Srebrenici i koristili je za napad na srpske civile od 1992. do 1994."

Kako je rekla, Tribunal tumači tragične događaje iz devedesetih na "veštački, jednostrani i antisrpski način" i tako podriva obnovu uzajamnog poverenja u Balkanu.

"Tribunal je daleko od široko prihvaćenih standarda kada se govori o postpuku, ali i osnovnim ljudskim pravima, zdravlju i medicinskoj pomoći", rekla je ona.

Govoreći o Srbiji na redovnoj konferenciji za novinare, Zaharova je rekla da je Kremlj "primio k znanju" i poruke koje je poslao komandant američkih kopnenih snaga u Evropi Ben Hodžis o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu.

"On je još jednom ponovio više puta kopirane optužbe da je centar navodno nekakva fasada. Izrazio je želju i da poseti centar. Spremni smo na njegovu posetu, a očekujemo da i SAD odgovore na našu otvorenost i, čisto iz kurtoazije, pozovu ruske i srpske predstavnike u Bondstil na Kosovu", rekla je ona.

Kako je rekla, baza Bondstil je ustanovljena u skladu sa Rezolucijom 1244, ali "američki partneri nisu voljni da obelodane njenu pravu svrhu".

"Možda je i to jedan od razloga za medijsku buku oko centra u Nišu", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: