Ekvador upozorio Asanža zbog Katalonije

Vlasti Ekvadora zatražile su od osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da izbegava izjave koje bi mogle da utiču na njene međunarodne odnose.

Izvor: Beta/AFP

Četvrtak, 23.11.2017.

00:23

Ekvador upozorio Asanža zbog Katalonije
screenshot

Asanž se založio za nezavisnost Katalonije od Španije.

"Vlasti Ekvadora traže od Asanža da ne daje izjave koje bi mogle da ugroze naše međunarodne odnose, koje želimo da očuvamo i kad je pitanju Španija", saopštilo je ministarstvo inostranih poslova.

Asanž se 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu i odbija je da ode u Švedsku na ispitivanje u istrazi o silovanju, jer veruje da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Osnivač Vikiliksa je u oktobru podržao separatističku katalonsku vladu posle referenduma u toj španskoj oblasti.

Španske vlasti su tada uputile protest predsedniku Ekvadora Leninu Morenu koji je potom od Asaža zvanično zatražio da poštuje uslove azila i da ne ugrožava odnose Ekvadora s drugim zemljama.

Ministarstvo Ekvadora navelo je da je Asanž obećao da će da poštuje svoje obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: