"Veoma bitno – nije utvrđen genocid u šest opština u BiH"

Advokat Novak Lukić ocenio je da prvostepena presuda Ratku Mladiću koju je izrekao Haški tribunal nije iznenađujuća.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

08:30

Ilustracija: Thinkstock

On je naveo takav stav imajući u vidu da je mnogo toga što je bilo predmet suđenja Mladiću već presuđeno u drugim slučajevima.

Lukić je na Radioteleviziji Vojvodine kazao da je Tribunal do sada veoma retko odstupao od onoga što je utvrdio u nekim prethodnim predmetima.

Troje članova sudskog veća koji su odlučivali u postupku koje je tužilaštvo vodilo protiv Mladića, bili su predsednici prvostepenih veća gde se odlučivalo o Srebrenici, a to su slučajevi Tolimir, Perišić, Galić i Momčilo Krajišnik, naveo je Lukić i dodao da je presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću vrlo slična Mladićevoj, kao i optužnica.

Kao veoma bitno, Lukić je ocenio to što ni u postupku protiv Ratka Mladića nije utvrđen genocid u šest opština u Bosni i Hercegovini, a što je tužilaštvo u više predmeta pokušalo da dokaže.

Advokat, koji je bio deo tima Srbije pred Sudom za Međunarodnu pravdu u procesu protiv Bosne i Hercegovine ne isključuje mogućnost da će se tužilastvo u tom delu presude žaliti kod Mladića, kao što su se žalili kod Karadžića.

Lukić je naveo i da predsedavajući sudija Alfons Ori iza sebe nema nijednu presudu koja je potvrđena, podsetivši da su sve njegove presude ukinute ili preinačene, kako je bilo i u slučajevima Ante Gotovine ili Ramuša Haradinaja.

On je ocenio i da je izricanje presude Mladiću "zbrzano" i da se sudija Ori nije ni obratio Mladiću sa pitanjem da li razume čitanje presude.

Prema proceni tog advokata, žalbeni postupak Mladićeve odbrane neće kratko trajati, i bez obzira što se Haški tribunal uskoro gasi, taj proces bi mogao da traje duže od dve godine.

Lukić je ukazao i da SRJ ili Srbija nigde nisu utvrđeni kao agresor, te da u obrazloženju presude Ratku Mladiću nije ništa novo rečeno.

Govoreći o ukupnom radu Haškog tribunala, Lukić je ocenio da je taj sud ujedinio region samo u proceni da je loše radio, te da nijedan od prvobitnih ciljeva osnivača te institucije nije adekvatno zadovoljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: