"Neće biti promene austrijske politike prema Srbiji"

Neće biti promene austrijske politike po pitanju podrške Srbije na putu u EU, rekao je generani sekretar Socijaldemokratske partije Austrije Kristof Macneter

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.11.2017.

08:52

Thinkstock

"Ne postoje nikakvi negativni indikatori u vezi stava buduće vlade Austrije po pitanju podrške puta Srbije u EU", naglasio je on sinoć u razgovoru sa srpskim novinarima u Beču.

Ukazao je da je lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe u više navrata u prošlosti iznosio pozitivan stav o Srbiji i njenoj težnji da postane članica EU.

Takođe je konstatovao da su u austrijskom parlamentu zastupljene sve stranke koje imaju pozitivan stav o Srbiji, tako da polazi od toga da će Austrija i u budućnosti biti partner Srbije na njenom putu u EU.

Macneter je ocenio da privredni program predsednika Srbije Aleksandra Vučića ide u dobrom smeru, i da je važno da se sprovedu investicije u infrastrukturi, kao i da treba iskoristiti pomoć koju nudi Kina.

Macneter je kazao da pored političke podrške za širenje EU postoje i dobre ekonomske veze sa Srbijom.

S tim u vezi je podsetio da je prošle godine trgovinska razmena između dve zemlje dostigla vrednost višu od milijardu evra, a da je ove godine zabeležen rast izvoza Austrije u Srbiju za 10,6 odsto, a iz Srbije u Austriju za čak 19,8 procenata.

Podsetio je da je Austrija i dalje najveći strani investitor u Srbiji sa ulaganjima u vrednosti višim od 2 milijarde evra.

Macneter ukazuje da postoji veliko interesovanje austrijske privrede za daljim proširenjem saradnje, što se vidi po rastu uvoza iz Srbije.

Naveo je da postoji mnogo primera da su austrijska preduzeća izmestila svoju proizvodnju iz Azije i nastanile je u Srbiji.

To je objasnio niskim platama, ali dobro kvalifikovanom radnom snagom, ali je naglasio da će se ta situacija promeniti, posebno posle pristupanja u EU.

“Videli smo na primeru Slovenije i Hrvatske da je prijemom u EU došlo do rasta plata i usaglašavanja cena, tako da je došlo do smanjenja proizvodnje. Zbog toga je važno da se iskoristi pretpristupna pomoć kako bi Srbija podigla svoju proizvodnju podigla sa jeftine na sofisticiraniju", savetuje on.

Takođe je kazao da bi bilo važno da Srbija preokrene stanje po pitanju odliva mozgova i vrati u zemlju "pametne glave", kao i da animira uspešne biznismene srpskog porekla da ulažu u domovinu.

Povodom presude Ratku Mladiću, on je istakao i da je za ekonomski razvoj regiona važan mir, kao i da u cilju mirne budućnosti treba "savladati prošlost".

S tim u vezi on je pozdravio napredak u poboljšanju odnosa sa Hrvatskom, ali i smanjenje tenzija sa Prištinom.

Što se Austrije posle izbora tiče Macneter je izrazio uverenje da je odlučujuće pitanje koliko će nova vlada biti pozitivna prema EU.

„Polazim od toga da će predsednik Austrije Aleksandar van der Belen prihvatiti samo onu vladu koja je proevropska", naglasio je generalni sekretar SPO, do sada vladajuće stranke u Austriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: