U Hagu i "čovek sa žice": "Sramota ako im je Mladić heroj"

Među ljudima koji su se danas okupili u Hagu pred izricanje presude generalu VRS Ratku Mladiću bio je i Fikret Alić.

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2017.

20:01

U Hagu i
Foto: EPA/Freek van den Bergh

Fotografija Alića, “čoveka sa žice“, obišla je svet za vreme rata. Alić se pre 25 godina nalazio u logorima Trnopolje i Keraterm kod Prijedora, piše “Indeks“.

Kako se navodi, Radovan Karadžić je 1992. godine pozvao svetske novinare da snime logor Trnopolje, kako bi sprečio glasine o nehumanom postupanju prema zarobljenicima.

Između ostalih, tu su bile ekipe ITN i “Gardijana“.

Snimak iz Trnopolja koji je 6. avgusta 1992. emitovao ITN obišao je i zaprepastio svet.

“Stanje u kojem se nalazio Fikret Alić, s ispijenim licem i vidljivim rebrima iza bodljikave žice, automatski je pokrenuo bes javnosti. Alić je postao simbol patnje“, piše “Indeks“.

Bivša britanska premijerka Margaret Tačer, u jednom od retkih emotivnih nastupa, prokomentarisala je ovu scenu rekavši kako je mislila da nikad u životu više neće da vidi još jedan Holokaust.

Alić je, nakon 25 godina, stao pred Haški tribunal. Nosio je naslovnicu časopisa “Tajm“ sa svojom slikom. Međutim, kad je podigao sliku, jedan muškarac, kako se navodi, sa srpskom zastavom, počeo je da viče da je Mladić njegov heroj.

“U jednom trenutku kad sam podigao svoju sliku, on je stao pored mene i počeo da viče da je on njegov heroj. Neka je sram i Srbiju i Republiku Srpsku ako ga smatraju herojem, njega koji je nas držao zatvorene. Neka je sram i Haški tribunal ako ga ne osudi za zločin“, rekao je Alić za N1.

“Ja, kao čovek sa žice, osećaću se srećnim ako osude tog generala za zločin protiv čovečnosti, za zločin koji je mogao da se zaustavi i bojim se da će se desiti nekome u svetu ako ga ne osude. Zločince treba kazniti i ne treba gledati na veru. Treba da se nadamo boljem životu. Ratko Mladić je general koji je mogao sve da zaustavi“, dodao je Alić.

Da podsetimo, general Ratko Mladić osuđen je na doživotnu robiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: