Afrička unija pozdravila Mugabeovu ostavku

Predsednik Komisije Afričke unije, Musa Faki Mahamat iz Čada, pozdravio je odluku predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea da podnese ostavku.

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 22.11.2017.

09:25

Afrička unija pozdravila Mugabeovu ostavku
Tanjug-AP

"Predsednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat pozdravlja odluku predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea da podnese ostavku na mesto šefa države pošto je posvetio život službi zimbabveanskom narodu", navodi se u saopštenju Afričke unije (AU).

Jučerašnjom ostavkom pod pritiskom vojske, svoje partije i protesta građana, Mugabe je stavio tačku na vladavinu dugu 37 godina.

U saopštenju se navodi da AU "priznaje da je narod Zimbabvea izrazio želju za mirnom smenom vlasti da bi bila očuvana demokratska budućnost zemlje". "Odluka predsednika Mugabea da da ostavku otvorila je put procesu tranzicije koji pripada i koji vodi suvereni narod Zimbabvea", navela je AU.

Tokom prelaznog perioda funkciju šefa države će obavljati doskorašnji potpredsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva. On je u nedelju proglašen za šefa vladajuće partije i kandidata na predsedničkim izborima 2018.

AU smatra da će Mugabeova odluka "ostati u istoriji kao akt istinskog sluge države, koji samo može da ojača političko nasledje predsednika Mugabea".

"Svi će se sećati predsednika Mugabea kao hrabrog borca za panafričko oslobođenje", naveo je Faki.

Prema njegovom rečima, AU je spremna da pruži "punu podršku narodu Zimbabvea i negovim liderima u vremenu koje dolazi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: