Sastaju se Putin, Erdogan i Rohani; Kamen spoticanja Asad

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaje se danas u Sočiju sa svojim turskim i iranskim kolegama da bi "radili na dugoročnom rešenju" sukoba u Siriji.

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2017.

08:38

Sastaju se Putin, Erdogan i Rohani; Kamen spoticanja Asad
Getty images

Taj susret je yakayan nekoliko dana pre nastavka mirovnih pregovora u Ženevi.

Putin, Redžep Tajip Erdogan i Hasan Rohani treba da razgovaraju o eventualnom "Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga", na kome bi se vlada i opozicija sreli u Rusiji, što je ideja koju je opozicija odbila, ostajući privržena ženevskom procesu.

Frakcije sirijske opozicije će danas razgovarati u Rijadu o zajedničkom stavu s kojim bi izašli na ženevske pregovore, koji bi trebalo da budu o novom ustavu i izborima.

Kamen spoticanja za sve dosadašnje inicijative za političko rešenje šestogodišnjeg rata jeste sudbina predsednika Bašara el Asada.

Odlazak Asada bi, prema Moskvi i Teheranu, izazvao haos, dok pobunjenici, koji imaju podršku Turske i Zapada, odbijaju svako rešenje koje uključuje njegov ostanak na vlasti zbog, kako navode, zločina počinjenih tokom rata.

Putin se u ponedeljak sreo sa Asadom koji je stigao u neočekivanu posetu Rusiji, a telefonom je o Siriji razgovarao i s predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Rusija i Iran, koji podržavaju Asada, i Turska, koja podržava pobunjenike, pokrovitleji su mirovnog procesa iz Astane, kojim su uspostavljene "sigurne zone" u sirijskim regionima Idlib i Homs, predgradju Damaska Istočnoj Guti i na jugu zemlje.

U sedam navrata ove godine, pregovori koje je inicirala Moskva doveli su za isti sto predstavnike vlade i opozicije, gde je fokus bio na vojnim i tehničkim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: