Reporter BBC: "Mladić je bio drugačiji od svih zločinaca"

Bivši reporter BBC-ja Pol Martin intervjuisao je generala VRS Ratka Mladića. Kasnije je dokaze dao Haškom tribunalu, a svoju priču podelio je za “Independent“.

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2017.

23:05

Reporter BBC:
Foto: Tanjug/AP

Upravo u tekstu za britanski “Independent“ Mladića je nazvao “psihopatom“.

Kako je rekao, u svojih 40 godina karijere upoznao je mnogo ratnih zločinaca i masovnih ubica.

Piše kako ga je presuda Mladiću podsetila na jednu od scena kakve i iskusni ratni reporteri mogu teško da potisnu.

“Dečji grobovi. Ističe se jedan sa fudbalskom loptom urezanom u nadgrobni spomenik. Radi se o grobu desetogodišnjeg dečaka kojeg je ubila granata u Sarajevu. Igrao se s prijateljima kod olupine automobila, a topovska granata ih je zbrisala s lica zemlje. Upoznao sam oca i sestru dečaka“, piše Martin, pa opisuje još jedno iskustvo iz opkoljenog Sarajeva.

“Srpski snajperista je na samo nekoliko metara od mene pogodio dečaka u ruku. Preživeo je. U svom izrešetanom automobilu odjurio sam s njim do obližnje bolnice. Toliko sam se fokusirao na njega da sam zaboravio na svoju dužnost kao reportera“, napisao je Martin.

Dodaje da je bilo ubistava na sve tri strane.

“Video sam Srbe i Hrvate, žene i decu, mrtve. Video sam pokolj u sukobima u Libanu, Rumuniji, Gazi i tako dalje, ali Mladić je bio od drugačiji zbog potpunog odsustva emocija i empatije“, pište Martin.

Reporter BBC-ja jedan je od novinara koji su uspeli da tokom krvavog rata intervjuišu Ratka Mladića.

“Bio je drugačiji od svih ostalih ratnih zločinaca koje sam ikad susreo. Nije imao ni trunčicu saosećanja ili empatije. Video sam to u njegovim bezizražajnim plavim očima i njegovoj opsesiji vlastitim životom. Bio je arhetipski psihopata“, navodi Martin.

“Sreli smo se licem u lice na vrhu planine koju su on i njegovi vojnici, kršeći navodno primirje, zauzeli od bošnjačkih boraca“, nastavlja reporter.

Kako kaže, Mladić je dao intervju u kojem je obećao da će uskoro da osvoji Sarajevo i krenuo prema vojnom helikopteru.

“Rekao sam mu da sam mislio da su sve tri strane potpisale sporazum sa UN prema kojem se zabranjuje korišćenje bilo kakvih letelica u ovom ratu. General se zagledao u mene svojim bezizražajnim plavim očima i rekao da zapovednik vojnih snaga bosanskih Srba ne jaše na magarcu. Nekoliko sekundi kasnije je već bio u vazduhu“, napisao je Martin.

Kako kaže, Mladić nije mogao da sakrije svoj prezir prema međunarodnim zvaničnicima, čiji je posao bio da spreče da rat postane gori nego što je bio.

“Namerno je pogrešno izgovarao ime Dejvida Ovena, tada britanskog ministra spoljnih poslova – zvao ga je O-van“, navodi reporter.

“Mladić je toliko dugo služio u Jugoslovenskoj narodnoj armiji da je lično poznavao veliki broj zapovednika s bošnjačke i hrvatske strane. Nekad su razgovarali radio-vezom. Pitao ih je za zdravlje, za žene i decu, a onda bi im rekao ‘za deset minuta poslaćemo vas do pakla i nazad’ ili nešto slično“, napisao je Martin.

Dodao je i da je odnos Mladića sa Radovanom Karadžićem bio neugodan.

“Jednom sam, dok su obojica stajala ispred mene, upitao ko dobija naredbe od koga. Mladić je rekao da podnosi izveštaj, ali da je on komandant u tom ratu“, piše Martin.

Kako kaže, jednom je helikopterom sa njima otišao “da vidi masakr u srpskim selima“.

“Kad smo sleteli videli smo tela 28 Srba. Karadžić se okrenuo i u kameru rekao: ’Ako se ovako nastavi, mislim da neće ostati muslimana u Bosni’".

Kako je dodao, mesece je provodio da pronađe Mladića, dodao je da je pronađen i odveden u Hag “tek kad je to dopustila srpska vlast”.

Radovan Karadžić osuđen je 2016. na 40 godina zatvora. Ratko Mladić osuđen je na doživotnu robiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: