"Pitanje šest opština najvažnije u presudi, ostalo znano"

Činjenica da Ratko Mladić nije osuđen za genocid u još šest opština u BiH je najznačajnija stvar presude, izjavio je za Prvu advokat Branislav Tapušković.

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2017.

19:08

Foto: Screenshot

“Kako kaže, predsedavajući sudija je u obrazloženju presude izneo ono što je uneto kao nesporna činjenica, to su stvari koje su utvrđene tokom toga i drugih prethodnih postupaka. Tih nespornih činjenica je 200. Zato je i za očekivati da presuda bude takva kakva je“, rekao je Tapušković.

Prema njegovim rečima, centralna tema presude je bila u odnosu na problem genocida.

“Pitanje je bilo da li se postojanje genocida može pored Srebrenice utvrdit i u ostalih šest opština, što bi dovelo do određenih posledica“, ističe Tapušković koji je u Haškom tribunalu proveo izvesno vreme kao amikus kurie ili prijatelj suda u procesu protiv Slobodana MIloševića.

Majke Srebrenice su posle presude kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju najhavila da će podići tužbu protiv Republike Srpske i Srbije, ali Tapušković ističe da to ne može da se dogodi.

“U drugim postupcima je utvrđeno – nema genocida u tih šest opština. Ostaje samo Srebrenica, a ona ne daje mogućnost da se obnovi neki postupak protiv Srbije i RS“, rekao je Tapušković.

Osim toga, Tapušković je naveo da je najspornije oko Haškog tribunala pitanje pravnog legitimiteta.

“Od prvog dana i predmeta Tadić pitanje je da li je sud osnovan od nadležnog organa“, rekao je Tapušković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: