Ešdaun: "Srebrenički ubica" suočio se s pravdom

Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun nazvao je danas osuđenog Ratka Mladića "srebreničkim ubicom", ističući da se on sada suočio s pravdom.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 22.11.2017.

13:48

Ešdaun:

Prvostepeno veće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora. a Ešdaun je za FENU rekao da će "oni koji poštuju vladavinu prava i u ratu, pozdraviti to".

On je kazao da su "oni koji su krvarili u ratu u Bosni i Hercegovini dobili satisfakciju". "Ljudi u BiH koji shvataju da nema mira bez zadovoljenja pravde, sada mogu gledati u budućnost s više sigurnosti", ocenio je Ešdaun.

Ambasada SAD u Sarajevu ocenila je da presuda Haškog tribunala ratnom komandantu Vojske RS predstavlja "važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine". "Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama doneti smiraj i dati osećaj da je pravda barem donekle zadovoljena”, saopšteno je iz američke ambasade u Sarajevu.

Iz ambasade su pozvali sve strane da prihvate presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu, koji su, kako je ocenjeno, neophodni za budućnost stabilne i sigurne BiH u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana.

Evropska unija je povodom današnjeg izricanja presude Ratku Mladiću pred sudom u Hagu zbog ratnih zločina, izrazila nadu da su sve zemlje u regionu odlučne i opredeljene da rade na pomirenju, saradnji i dobrosusedstvu.

"Očekujemo od svih političkih lidera u regionu da iskažu poštovanje prema žrtvama kroz zastupanje i poštovanje tih opredeljenja", saopštila je Delegacija EU u BiH.

"Ostvarivanje pravde i borba protiv nekažnjivosti najstrašnijih zločina je osnovna ljudska obaveza. Saosećamo sa preživelima i onima koji su izgubili svoje najmilije", navodi se u saopštenju.

A šta kažu političari u BiH

Nepravosnažna presuda na bivšem generalu VRS Ratku Mladiću u Sarajevu je dočekana sa delimičnim zadovoljstvom, jer je Mladić osu]en za Srebrenicu, ali je Srbija amnestirana. U Republici Srpskoj izazvala je snažne osude. Ipak, i na jednoj i na drugoj strani ima onih koji upozoravaju da ova presuda neće doprineti pomirenju u BiH.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je Haški tribunal prvostepenom presudom generalu Ratku Mladiću nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu Srpske, čime je još jednom pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je Haški tribunal današnjim izricanjem presude Mladiću pokazao da se "nastavlja s negativnim odnosom prema Srbima" i da će tribunal "ostati upamćen po tome da nije delio pravdu, već politiku". "Haški tribunal je umesto poverenja, doneo nepoverenje. Umesto pomirenja dovešće do novih političkih sukoba", rekao je Ivanić za agenciju FENA.

On je ocenio da Republika Srpska nastavlja da funkcioniše i da ostaje garant opstanka srpskog naroda u BiH.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da nije iznenađujuća presuda Haškog tribunala, jer je to "sud NATO pakta".

"U nekim optužnim konstatacijama moglo se čitati da je ovo suđenje svima onima koji su indirektno ili na drugi način na strani Rusije, borbe za punu demokratiju, slobodu i koji nisu prijatelji i članovi NATO pakta", rekao je Mitrović.

On je naveo da ovu konstataciju dokazuje činjenica da su Hrvati najmanje kažnjeni pred Haškim tribunalom koji je uz zapad i NATO pakt, a isto se dokazalo i za Bošnjake i Albance na Kosovu.

Potpredsednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović rekao je da će prvostepena presuda Haškog tribunala uzburkati strasti u BiH. "Razočaran sam jer sam očekivao drugačiju odluku. Ona nije konačna i nije pravosnažna, a u suštini će uzburkati strasti u BiH i neće doprineti onom zbog čega je osnovan Haški tribunal, a to je pomirenje u BiH", rekao je Šarović, prenela je RTRS.

Sarajevski portal Klix prenosi da su peživele žrtve genocida u Srebrenici presudu Mladiću dočekale u suzama i aplauze u Memorijalnom centru Potočari. Zadovoljne su, kažu, jer je zadovoljen "minimum pravde". Satisfakcija im je to što je Haški tribunal potvrdio da se "u Srebrenici dogodio genocid". "Hvala ti bože, hvala ti bože", uzvikivale su srebreničke majke na reči sudije Oriea da se mladić osudjuje na doživotnu kaznu ztvora. Za njih je, kažu, ovo bila jedina ispravna odluka.

Kako prenosi portal Klix, srebreničke žrtve žale što je, kako kažu, Srbija oslobodjena odgovornosti jer je "počinila agresiju na BiH". Bratuncu.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić ističe da je presuda Mladiću još jedna potvrda da se, kako kaže, ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bežali od svoje odgovornosti.

"Kazna koju je Haški tribunal izrekao ratnom komandantu VRS neće vratiti na hiljade stradalih nedužnih civila, neće, zasigurno, ni njihovim porodicama doneti konačni smiraj, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost celog regiona", naveo je.

Zvizdić se nada da će presudu koju je Međ0unarodni krivični sud danas izrekao Ratku Mladiću "pažljivo pročitati svi oni koji još uvek prizivaju nove podele i sukobe, ako već nisu spremni da se suoče sa svojom prošlošću", saopšteno je iz njegovog kabineta, prenela je Fena.

Naser Orić, kojeg Beograd potražuje zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, a u Federaciji BiH ga smatraju "herojem Srebrenice", rekao je za Avaz da "vojskovođa mora da odgovara i pred svojim narodom“, jer je odgovoran za smrt vojnika Vojske RS koje je lično vodio u smrt.

Predsednik Udruženja roditelja ubijena dece opkoljenog Sarajeva, Fikret Grabovca je za Al džaziru rekao da je vrlo važno što je Mladić dobio kaznu doživotnog zatvora i da je dokazan udruženi zločinački poduhvat. Ono čime je, kako kaže, posebno zadovoljan je to što je potvrdjena optužnica za terorisanje i snajperisanje civilnog stanovništva Sarajeva kada je ubijeno 1.600 dece". Mladića je okarakterisao kao jednog od najodgovornijih za ubijanje desetina hiljada civila širom BiH.

Jasmin Mešković, predsednik Udruženja logoraša BiH, kazao je da je zadovoljan što je presuda naglasila strahote logora u BiH. "Nismo zadovoljni jedino što nije prošao genocid 1992.", kazao je Mešković za Avaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: