Bramerc: Presuda Mladiću nije presuda celom srpskom narodu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozdravio je doživotnu zatvorsku kaznu koju je Tribunal izrekao generalu Ratku Mladiću.

Izvor: Beta

Sreda, 22.11.2017.

13:32

Bramerc: Presuda Mladiću nije presuda celom srpskom narodu
Foto: Thinkstock

On je istovremeno negirao da je to presuda srpskom narodu.Naglašavajući da je predsedavajući sudija Alfons Ori izricanje presude zaključio rečima da su Mladićevi zločini "među najgnusnijim u istoriji čovečanstva", jer uključuju genocid i istrebljivanje, Bramerc je rekao da se u potpunosti slaže. "Slažem se da ne mogu više", naveo je.

Haški tribunal danas je nepravosnažno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) generala Mladića (75) na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

"Neki će danas reći da je to presuda srpskom narodu. Tužilaštvo to najoštrije odbacuje. Mladićeva krivica je njegova i samo njegova", naglasio je Bramerc.

On je odbacio i tvrdnje da je "Mladić heroj koji je branio svoj narod".

"Ova presuda pokazuje da ništa nije dalje od istine. Mladić će ostati upamćen u istoriji po mnogim zajednicima i životima koje je uništio", ocenio je glavni tužilac.

Bramerc je izjavio da su "pravi heroji žrtve i preživeli koji nikada nisu digli ruke od svoje potraga za pravdom".

"Oni su ispoljili istinsku hrabrost time što su došli pred Tribunal da kažu istinu i suoče se sa ljudima koji su im naneli štetu", kazao je glavni tužilac.

Bramerc je naglasio da rad na progonu ratnih zločina neće biti okončan sa zatvaranjem Tribunala, sredinom decembra, jer "preživeli iz svih zajednica čekaju na pravdu", kao i "porodice koje još ne znaju sudbinu najbližih".

Današnju presudu generalu Mladiću, Bramerc je nazvao "kamenom međašem u istoriji Tribunala i međunarodne pravde".

"Ratko Mladić je jedna od prvih osoba koje je Tužilaštvo optužilo, a poslednji je osuđen. Ova presuda opravdava viziju Saveta bezbednosti UN od pre 24 godine da obezbedi mir kroz pravdu, tako što će pozvati na odgovornost najviše lidere odgovorne za zločine", istakao je Bramerc.

Glavni tužilac je ostavio otvoremnom mogućnost da će uložiti žalbu na deo presude kojom je general Mladić oslobođen optužbi za genocid u šest bosanskih opština.

General Mladić (75) proglašen je krivim za genocid nad "nekoliko hiljada" Muslimana iz Srebrenice progon Muslimana i Hrvata širom BiH terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim. Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: