Mladić oslobođen po jednoj tački, Ori izneo suprotan stav

Sudsko veće Haškog tribunala donelo je na izricanju presude Ratku Mladiću odluku da genocid nije počinjen u šest opština BiH.

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2017.

12:44

Mladić oslobođen po jednoj tački, Ori izneo suprotan stav

Kako se navodi, takva presuda je doneta na osnovu tvrdnji da je tu ubijena relativno mala grupa Bošnjaka.

Iz tačke 1 optužnice protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, koja se odnosi na genocid u šest opština u BiH, veće je navelo da su u ovom slučaju zaštićene grupe bili bosanski muslimani i Hrvati, pa je konstatovano da je veliki broj njih bio izvrgnut ubijanju i teškim povredama.

Većina članova Veća je konstatovala da su fizički izvršioci u opštinama Sanski Most, Vlasenica i Foča, kao i izvesni izvršioci u opštinama Kotor-Varoš i Prijedor nameravali da bosanske muslimane unište kao deo zaštićene grupe, ali je Mladić oslobođen te optužbe.

Po tom pitanju izdvojeno mišljenje je imao predsedavajući Sudskog veća sudija Alfons Ori, koji je smatrao da Mladića treba proglasiti krivim.

Veće je konstatovalo da je jedini razuman zaključak da su fizički izvršioci imali nameru da unište značajan deo grupe bosanskih muslimana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: