Ratko Mladić udarna vest: "Zver u ljudskoj koži"

Haški tribunal osudio je na doživotnu robiju ratnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića, a najpoznatiji svetski i regionalni mediji preneli su to kao udarnu vest

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 22.11.2017.

12:44

Ratko Mladić udarna vest:
Foto: Tanjug/AP

"Mladić je kriv za genocid u Bosni", naslov je glavne vesti na sajtu BBC-ja, a udarna vest na CNN-u glasi "Ratko Mladić kriv za genocid, osuđen na doživotnu robiju".

I francuski "Mond", kao i ruska "Raša tudej" objavili su informaciju o presudi Mladiću kao najvažniju vest dana.

Osim što su objavili presudu, pojedini svetski mediji osvrnuli su se i na tok suđenja, posebnu pažnju posvećujući trenutku u kojem je Mladić izbačen iz sudnice.

I poznate svetske novinske agencije pod oznakom hitno objavile su presudu Mladiću.

Rojters i AP navode da je sud UN osudio bivšeg vojnog komandata bosanskih Srba za genocid i zločine protiv čovečnosti zbog organizovanja masakra i etničkog čišćenja tokom rata u Bosni od 1992. do 1995.

Američka agencija navodi da su u Lazarevu, malom selu u Srbiji u kojem je Mladić uhapšen 2011, stanovnici odbacili presudu protiv njega kao pristrasnu, istakavši da ne priznaju Haški tribunal.

Vest o izricanju presude Mladiću prenela je i ruska agencija Tas s, podsećajući da je Mladić 16 godina bio u bekstvu pre nego što je uhapšen u Srbiji maja 2011. i izručen Hagu.

BBC u svom izveštaju navodi da je Mladić proglašen krivim za genocid zbog nekih od najgorih zlodela u ratu u Bosni 1990-ih, a opisuje ga kao "bosanskog krvnika" koji je "vodio brutalnu kampanju tokom rata u Bosni i koji je osuđen na doživotni zatvor zbog predvođenja trupa u najgorim zločinima u posleratnoj Evropi".

Navodi i da je Mladić bio "svirep u težnjama ka onom što je smatrao sudbinom srpskog naroda, videći rad kao mogućnost da se osveti za pet vekova okupacije muslimanskih Turaka", a dodaje da je kao begunac uživao otvorenu podršku i zaštitu tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića.

I CNN je izvestio o izricanju presude Mladiću, napominjući da je njegovo suđenje trajalo 530 dana, sa više od 500 svedoka i skoro 10.000 dokaza, a podseća da ga je nekadašnji mirovni pregovarač u Bosni Ričard Holbruk opisao kao "jednu od smrtonosnih kombinacija - harizmatičnog ubicu".

Britanski "Telegraf" javlja da je sud u Hagu osudio Mladića po 10 od 11 tačaka na "dramatičnom vrhuncu revolucionarnih napora u cilju zadovoljenja pravde za ratove u bivšoj Jugoslaviji", napominjući da je suđenje Mladiću bilo poslednje pred zatvaranje Haškog tribunala.

Londonski dnevnik navodi i da su današnju presudu dugo čekale desetine hiljada žrtva širom duboko podeljenog regiona, a da su se desetine njih okupile rano jutros ispred suda u Hagu, mnogi sa fotografijama najmilijih koji su ubijeni ili nestali.

"Dojče vele" u svom opširnom izveštaju o današnjoj presudi Mladiću napominje da on nije proglašen krivim po tacki jedan - za genocid u Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici - ali da jeste kriv po preostalih 10 tačaka optužnice, kao učesnik raznih udruženih zločinackih poduhvata među kojima je onaj u Srebrenici sprovođen i genocidom.

"Raša tudej" prenosi reagovanje Mladićevog sina Darka nakon izricanja presude, koji je rekao da nije iznenađen jer je, kako je naveo, sud od početka potpuno pristrasan.

RT ocenjuje da će današnja presuda verovatno razbuktati ogorčenost u Srbiji među onima koji smatraju da je međunarodno krivično gonjenje za zločine počinjene tokom ratova na Balkanu jednostrano i da ne privodi pravdi žrtve Albanaca i Hrvata.

Uz to, ruski kanal navodi da je Haški tribunal od 161 pojedinca gonio 94 Srba, 29 Hrvata, devet Albanaca i devet Bošnjaka, a podseća i da je tek nekolicina Srba oslobođena optužbi, u poređenju sa više od 10-ak optuženika drugih nacionalnosti.

Istovremeno, francuski "Mond" u svom izveštaju o presudi Mladića navodi reči tužioca Tribunala Serža Bramerca koji ga opisuje, kao i Radovana Karadžića, kao "arhitektu politike etničkog čišćenja jednog dela Bosne u cilju stvaranja etnički čiste srpske države".

Takođe, pariski dnevnik prenosi reagovanje visokog komesara UN za ljudska prava koji je presudu Mladiću pozdravio kao "veliku pobedu pravde i upozorenje drugima da takvi zločini neće izmaći pravdi ma kako bili moćni i koliko god vremena da je za to potrebno".
Screenshot/BBC
Mediji u regionu sa većom pažnjom pratili su tok suđenja i izricanje presude, te su portali u BiH ispunjeni naslovima u vezi sa Mladićem.

Na sajtu "Dnevnog avaza", osim glavne vesti da je Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor, objavljeni su i naslovi: "Naser Orić ekskluzivno za Avaz: Sud je svoje rekao, Mladić mora odgovarati i pred svojim narodom", "Grabovica: Mladić je pokazao u sudnici kakva je kukavica", "Mehmedović: Mladić je zver u ljudskoj koži, konačno je došlo vreme da se prestane sa negiranjem genocida"...

"Kliks.ba" objavio je desetak vesti i članaka na svojoj naslovnoj strani o Ratku Mladiću, a među najvažnijima su: "Transparent Ratku Mladiću u Sarajevu: I bez suda mi znamo da si kriv", "Munira Subašić: Žrtve nikada ne mogu biti zadovoljne, tužićemo Srbiju i RS"...

Radio-televizija RS objavila je udarnu vest o presudi Mladiću i konferencije za novinare lidera RS Milorada Dodika koja će biti održana u 15h.

I hrvatski mediji su budno pratili izricanje presude u Hagu, te je kao glavna vest na portalima "Indeksa", "Jutarnjeg lista", "Dnevnika", "Večernjeg lista"... doživotna robija Ratka Mladića uz isticanje da je on "proglašen krivim za genocid u Srebrenici".

Crnogorski i makedonski mediji takođe su među najvažnijim vestima objavili vest o presudi Ratku Mladiću.

Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. U Hagu je proglašen krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se tiče genocida u šest opština u BiH. Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti širom BiH, kršenje običaja rata, opsadu Sarajeva i druge zločine.

Reč je o prvostepenoj presudi, na koju će se moći žaliti i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazareva, a Hagu je izručen 31. maja iste godine.

Tok suđenja mogli ste da pratite uživo na B92.net

Pročitajte još:

Mladić vikao "laž", opsovao kad su ga izbacivali / VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: